Και η Παραγουάη μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Και η Παραγουάη μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
1

Η Παραγουάη άνοιξε σήμερα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Παραγουάης Ελάδιο Λοϊσάγα, ο πρόεδρος Κάρτες είχε πάρει την απόφασή του έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2016, όταν διαπίστωσε ότι όλοι οι πρεσβευτές πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους.

Η μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν θα εμποδίσει την Παραγουάη να διατηρεί «πολύ στενή» σχέση με την Παλαιστίνη, υποστήριξε πάντως ο υπουργός.

Η Παραγουάη έγινε το δεύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Γουατεμάλα, που μιμείται την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη Δευτέρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στα εγκαίνια τη νέας πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν λουτρό αίματος.

Την Τετάρτη η Γουατεμάλα, με τη σειρά της, μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ερχόμενη σε ρήξη με την πρακτική που ακολουθείται από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας επί δεκαετίες.

Αυτή ορίζει ότι οι πρεσβείες δεν μπορούν να εγκαθίστανται στην Ιερουσαλήμ έως ότου να διευθετηθεί το οριστικό καθεστώς της πόλης, που αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας, άλλος ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ -είχε καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση -δεν έχει ακόμη κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το εάν θα μετεγκατασταθεί η πρεσβεία της, παρότι το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της μεταφοράς της στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια