JK Rowling: Το Μουσείο Ποπ Κουλτούρας εξαφάνισε το όνομά της από έκθεμα, λόγω των τρανσφοβικών της απόψεων

JK Rowling cut from Museum of Pop Culture over ‘transphobic views’ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Μουσείο Ποπ Κουλτούρας (MoPOP) του Σιάτλ αφαίρεσε κάθε αναφορά στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ από το έκθεμα για τον Harry Potter, περιγράφοντας τη συγγραφέα ως «ψυχρή και άκαρδη», με φόντο την τρανσφοβική ρητορική της.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος εκθέσεων Κρις Μουρ, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τρανς πρώην φανατικό του Harry Potter, υποστήριξε ότι οι τρανσφοβικές δηλώσεις της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι «γεμάτες μίσος και διχαστικές» και δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν από το Μουσείο. 

Αποφασίστηκε λοιπόν να διατηρηθούν τα εκθέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοφιλή σειρά βιβλίων για τον μικρό μάγο, αλλά να αφαιρεθεί κάθε αναφορά στη δημιουργό. 

«Η σειρά Harry Potter έχει αρκετή σημασία στη σφαίρα της ποπ κουλτούρας και θέλαμε να αποδώσουμε τα εύσημα στη δουλειά των ηθοποιών, των σκηνογράφων και των σχεδιαστών κοστουμιών στην γκαλερί Φαντασίας μας (...) γι' αυτό και θα δείτε τα αντικείμενα, αλλά χωρίς καμία αναφορά ή εικόνα της συγγραφέως» εξήγησε. 

Παρατήρησε πως δεν πρόκειται για την «τέλεια λύση», αλλά το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει προς το παρόν, ενώ υπάρχουν διεργασίες για τις μελλοντικές κινήσεις. 

Πλην των τρανσφοβικών της δηλώσεων, ο Μουρ κατήγγειλε την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και για «αντισημιτικά» στερεότυπα, στον «απίστευτα λευκό μαγικό κόσμο» που δημιούργησε. 

Πρόσθεσε ότι η κουήρ κοινότητα «ανησυχεί για τα τρανς αδέλφια μας», αναφερόμενος στην αύξηση της τρανσφοβικής ρητορικής και τον αριθμό των νέων νόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Η Ρόουλινγκ αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από το 2020, όταν είχε επικρίνει άρθρο για τη συμπεριληπτική του γλώσσα.

Στη συνέχεια έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο με το οποίο επιχειρούσε να δικαιολογήσει τις απόψεις της και το οποίο επικρίθηκε εντόνως, από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. 

Έκτοτε, ορισμένοι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών διασκευών των βιβλίων της, όπως ο Ντάνιελ Ράντκλιφ και η Έμα Γουάτσον, έχουν ταχθεί κατά των δηλώσεών της, με τον πρώτο να λέει ότι θέλει τα «κουήρ και τρανς παιδιά», που είχαν «πληγωθεί» από τα λόγια της, να γνωρίζουν ότι δεν ενστερνίζονται όλοι στο franchise αυτές τις απόψεις. 

Νωρίτερα φέτος, η συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά της είχαν παρεξηγηθεί και πως ποτέ δεν θέλησε να αναστατώσει κανέναν, ωστόσο επέμεινε στις terf απόψεις που εδώ και δύο χρόνια έχουν προκαλέσει χάος τόσο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όσο και στη ζωή της ίδιας της συγγραφέως. 

Με πληροφορίες από Pink News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM