ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηθοποιός μήνυσε το TikTok επειδή χρησιμοποίησε τη φωνή της

Ηθοποιός μήνυσε το TikTok επειδή χρησιμοποίησε τη φωνή της Facebook Twitter
0

Μία ηθοποιός φωνής μήνυσε το TikTok καθώς η δημοφιλής επιλογή χρησιμοποίησε τη φωνή της σε λειτουργία που μετατρέπει σε προφορικό λόγο το γραπτό κείμενο.

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία ο χρήστης μπορεί να προσθέσει λόγο στα βίντεο, συχνά ως κωμικά εφέ. Η Bev Standing ηχογράφησε περίπου 10.000 προτάσεις για το κρατικό ερευνητικό κέντρο Chinese Institute of Acoustics το 2018. Οι προτάσεις αυτές θα χρησιμοποιούνταν σε μεταφράσεις.

Σύμφωνα με τη μήνυση πλέον η φωνή της ακούγεται σε βίντεο «με αισχρή και προσβλητική γλώσσα», προκαλώντας «ανεπανόρθωτη βλάβη» στην υπόληψή της. Η Standing από το Οντάριο του Καναδά ανέφερε στο BBC News πως δεν είχε δοθεί άδεια ώστε οι ηχογραφήσεις αυτές να χρησιμοποιηθούν από άλλες εφαρμογές η να μεταπωληθούν.

«Η φωνή μου είναι το προϊόν μου, η επιχείρησή μου», είπε. «Δεν μπορείς να τη χρησιμοποιείς και να μην με αποζημιώνεις γι’ αυτό. Αν θες να χρησιμοποιείς τη φωνή κάποιου πρέπει να πληρώσεις», ανέφερε.

Η ίδια δεν χρησιμοποιεί το TikTok ωστόσο ένιωσε «παραβίαση» όταν αρκετά βίντεο στάλθηκαν σε εκείνη από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Ευελπιστεί πως το γεγονός δεν θα ζημιώσει την επαγγελματική της δραστηριότητα. «Οι πελάτες ίσως σταματήσουν να με προσλαμβάνουν γιατί αναγνωρίζουν αυτή τη φωνή.»

Από την πλευρά του ο Robert Sciglimpaglia, δικηγόρος της Standing, ανέφερε πως με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, μέσω τεχνίτης νοημοσύνης, οποιαδήποτε φωνή μπορεί να αναπαραχθεί. «Αυτό δεν αφορά μόνο τις διασημότητες ή τους ηθοποιούς φωνής (…) αλλά και τους καθημερινούς ανθρώπους.» Ούτε το TikTok, ούτε η μητρική εταιρεία Bytedance σχολίασαν το γεγονός.

Η φωνή της Standing χρησιμοποιείται στην βορειοαμερικανική εκδοχή της εφαρμογής. Σε άλλες περιοχές  οι προφορές αλλάζουν. Οι ερμηνείες των ηθοποιών φωνής προστατεύονται από τον νόμο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ