Ηθοποιός μήνυσε το TikTok επειδή χρησιμοποίησε τη φωνή της

Ηθοποιός μήνυσε το TikTok επειδή χρησιμοποίησε τη φωνή της Facebook Twitter
0

Μία ηθοποιός φωνής μήνυσε το TikTok καθώς η δημοφιλής επιλογή χρησιμοποίησε τη φωνή της σε λειτουργία που μετατρέπει σε προφορικό λόγο το γραπτό κείμενο.

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία ο χρήστης μπορεί να προσθέσει λόγο στα βίντεο, συχνά ως κωμικά εφέ. Η Bev Standing ηχογράφησε περίπου 10.000 προτάσεις για το κρατικό ερευνητικό κέντρο Chinese Institute of Acoustics το 2018. Οι προτάσεις αυτές θα χρησιμοποιούνταν σε μεταφράσεις.

Σύμφωνα με τη μήνυση πλέον η φωνή της ακούγεται σε βίντεο «με αισχρή και προσβλητική γλώσσα», προκαλώντας «ανεπανόρθωτη βλάβη» στην υπόληψή της. Η Standing από το Οντάριο του Καναδά ανέφερε στο BBC News πως δεν είχε δοθεί άδεια ώστε οι ηχογραφήσεις αυτές να χρησιμοποιηθούν από άλλες εφαρμογές η να μεταπωληθούν.

«Η φωνή μου είναι το προϊόν μου, η επιχείρησή μου», είπε. «Δεν μπορείς να τη χρησιμοποιείς και να μην με αποζημιώνεις γι’ αυτό. Αν θες να χρησιμοποιείς τη φωνή κάποιου πρέπει να πληρώσεις», ανέφερε.

Η ίδια δεν χρησιμοποιεί το TikTok ωστόσο ένιωσε «παραβίαση» όταν αρκετά βίντεο στάλθηκαν σε εκείνη από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Ευελπιστεί πως το γεγονός δεν θα ζημιώσει την επαγγελματική της δραστηριότητα. «Οι πελάτες ίσως σταματήσουν να με προσλαμβάνουν γιατί αναγνωρίζουν αυτή τη φωνή.»

Από την πλευρά του ο Robert Sciglimpaglia, δικηγόρος της Standing, ανέφερε πως με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, μέσω τεχνίτης νοημοσύνης, οποιαδήποτε φωνή μπορεί να αναπαραχθεί. «Αυτό δεν αφορά μόνο τις διασημότητες ή τους ηθοποιούς φωνής (…) αλλά και τους καθημερινούς ανθρώπους.» Ούτε το TikTok, ούτε η μητρική εταιρεία Bytedance σχολίασαν το γεγονός.

Η φωνή της Standing χρησιμοποιείται στην βορειοαμερικανική εκδοχή της εφαρμογής. Σε άλλες περιοχές  οι προφορές αλλάζουν. Οι ερμηνείες των ηθοποιών φωνής προστατεύονται από τον νόμο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM