Ιθαγενείς του Αμαζονίου φεύγουν στη ζούγκλα για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό - Ψάχνουν καταφύγιο

Ιθαγενείς του Αμαζονίου φεύγουν στη ζούγκλα για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό - Ψάχνουν καταφύγιο Facebook Twitter
0

Μια από τις φυλές ιθαγενών του Ισημερινού φοβάται ότι θα εξολοθρευτεί καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται στα εδάφη της, με αποτέλεσμα δεκάδες μέλη της να φεύγουν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Η φυλή Σιεκοπάι, που κατοικεί στα σύνορα μεταξύ Ισημερινού και Περού, έχει περίπου 744 μέλη. Από αυτούς τους ανθρώπους, 15 προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και δύο ηλικιωμένοι ηγέτες της πέθαναν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αφού εμφάνισαν συμπτώματα της Covid-19.

Πολλοί Σιεκοπάι παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με την επιδημία όμως, όταν αναζήτησαν βοήθεια σε ένα κρατικό ιατρικό κέντρο στην πόλη Ταραπόα, οι γιατροί τους είπαν ότι πάσχουν απλώς από «βαριά γρίπη», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητάς τους, ο Χουστίνο Πιαγουάχε.

Όταν πέθανε ο πρώτος γέροντας, στα μέσα Απριλίου, οι αρχηγοί των Σιεκοπάι κάλεσαν την κυβέρνηση του Ισημερινού να αποκλείσει την κοινότητα και να εξεταστούν τα μέλη της φυλής, όμως δεν έλαβαν απάντηση.

«Δεν έχουν απομείνει παρά μόνο 700 από εμάς. Στο παρελθόν πέσαμε θύματα αυτού του είδους ασθενειών και σήμερα δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ίδια ιστορία», είπε ο Πιαγουάχε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θέλουμε ο λαός μας να λέει, ήμασταν 700 και τώρα είμαστε 100. Τι σκάνδαλο θα ήταν για την κυβέρνηση του Ισημερινού να μας αφήσει με μια τέτοια θλιβερή ιστορία στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε.

Φοβούμενοι τον κορωνοϊό, δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι Σιεκοπάι έφυγαν με κανό στο Λαγκαρτοκότσα, έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους του Ισημερινού, στην καρδιά της ζούγκλας, για να γλιτώσουν.

Όσοι έμειναν πίσω, στα εδάφη τους στην επαρχία Σουκούμπιος, στρέφονται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά προβλήματα, είπε ο Πιαγουάχε.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες φυλές ιθαγενών στον Ισημερινό, σύμφωνα με την οργάνωση Confeniae. Στη χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν συνολικά τις 30.000.

Στο γειτονικό Περού, φυλές ιθαγενών προσέφυγαν επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εγκατέλειψε, αφήνοντάς τους να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους απέναντι στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με «εθνοκτονία δια της απραξίας».

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στις περιοχές του Αμαζονίου, στον Ισημερινό, λένε ότι το υπουργείο Υγείας παραμελεί τις κοινότητες όπως τους Σιεκοπάι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη λάβει ιατρικά εφόδια ή διαγνωστικά τεστ, μολονότι είναι ευάλωτες.

«Κινδυνεύουν σοβαρά να εξαφανιστούν από την εξάπλωση της Covid-19 στα εδάφη τους», είπε η Μαρία Εσπινόσα, της οργάνωσης Amazon Frontlines.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM