Ιταλία: Πρόταση της Λέγκα για ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα παιδιά

Ιταλία: Πρόταση της Λέγκα για ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα παιδιά Facebook Twitter
Ματέο Σαλβίνι/Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Την ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα παιδιά ζητάει το κυβερνόν κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία

Το ιταλικό κόμμα της Λέγκα κατέθεσε τροπολογία με την οποία αιτείται την ακύρωση της εμβολιαστικής υποχρέωσης για τα παιδιά και τους νέους ως προϋπόθεση για να μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία. Μέτρο το οποίο ισχύει στη χώρα από το 2017. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η πρόταση έγινε με την υπογραφή του Κλαούντιο Μπόργκι, γερουσιαστή γνωστού για τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις. 

Η πρόταση για την κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορά τα εμβόλια για νοσήματα όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά, για τα οποία θα υπάρχει σύσταση αλλά δεν θα υπάρχει υποχρέωση. 

Όπως υποστηρίζει ο γερουσιαστής Κλαούντιο Μπόργκι: «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποδίδει και δημιουργεί μόνο θυμό», προσθέτοντας ότι ο νόμος για τα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια «ήταν ένα πείραμα και δεν νομίζω ότι απέδωσε αποτελέσματα». 

«Δεν παίζεις με το να αναγκάζεις τους ανθρώπους, ιδίως τα παιδιά, να έχουν θεραπείες υγείας με νόμο, θέτοντας όρους πρόσβασης στο σχολείο. Δεν πείθεις αυτούς που είναι αντίθετοι, με τον εξαναγκασμό ζητάς μόνο θυμό, απόρριψη, βία και διακρίσεις», συμπλήρωσε. 

Οι αντιδράσεις στην πρόταση της Λέγκα

Ο ιταλικός τύπος υπογραμμίζει ότι τόσο σε ό,τι αφορά την ιλαρά και τον κοκκύτη, τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά αλλά συμπληρώνει ότι, και για τις δυο αυτές ασθένειες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο του 95%, ποσοστό που υποδεικνύεται ως «όριο ασφαλείας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Πολλοί παιδίατροι είναι κάθετα αντίθετοι στην πρόταση του Μπόργκι και υπενθυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, στην περίπτωση της ιλαράς, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 7% και, έστω και αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί ιδανική λύση, «επέτρεψε να ακολουθήσουν σωστή και χρήσιμη κατεύθυνση, γονείς που ήταν αναποφάσιστοι ή αφηρημένοι». 

Η αντίδραση της ιταλικής αντιπολίτευσης και των συμμάχων

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, υποστήριξε ότι « Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν τίποτα το επιστημονικό. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ‘χαϊδεύουν τα αυτιά’ των αντιεμβολιαστών και να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Και αυτό είναι το πρόβλημα».  

Αρνητική ήταν και η στάση των κυβερνητικών συμμάχων με τον Μαουρίτσιο Λούπι, ηγέτη του μικρού κόμματος Noi Moderati του κυβερνητικού συνασπισμού, να δηλώνει ότι «η διακοπή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών είναι επιστημονική ανοησία που θα είχε επικίνδυνες συνέπειες και δεν εντάσσεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων και των πιο ευάλωτων, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα». 

Αντίστοιχη ήταν και η θέση του Φόρτσα Ιτάλια. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ήμασταν πάντα υπέρ της επιστήμης και των εμβολίων, δεν αλλάζουμε γνώμη. Έτσι, ως συνήθως, θα δούμε τις μελέτες, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM