Ιταλία: Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Ιταλία: Η Google καταδικάστηκε με επιβολή προστίμου 100 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης Facebook Twitter
PIXABAY
0

Την επιβολή προστίμου στη Google άνω των 100 εκατ. ευρώ, επιβάλλει η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Το πρόστιμο των 102,084 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλεται επειδή η μεγάλη εταιρεία του διαδικτύου αρνήθηκε να δεχθεί στην πλατφόρμα της Google Play μία τρίτη εφαρμογή που επιτρέπει να εντοπίζονται σταθμοί επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διευκρινίζει σε μια ανακοίνωση η αντιμονοπωλιακή αρχή.

«Μέσω του λειτουργικού συστήματος Android και του καταστήματος εφαρμογών Google Play, η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση (...) Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην Ιταλία περίπου τα τρία τέταρτα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) χρησιμοποιούν το Android», εξηγεί.

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής, η Google δεν επέτρεψε τη χρήση της εφαρμογής JuicePass, που ανέπτυξε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel, στο σύστημά της Android Auto που δίνει τη δυνατότητα σε ένα όχημα να συνδεθεί και να αποκτήσει διάφορες υπηρεσίες.

«Η JuicePass προσφέρει μια μεγάλη κλίμακα υπηρεσιών για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, από την αναζήτηση κάποιου σταθμού επαναφόρτισης μέχρι τη διαχείριση της επαναφόρτισης και την κράτηση ενός σταθμού», συνεχίζει.

Η εφαρμογή αυτή ανταγωνίζεται την εφαρμογή Google Maps του αμερικανικού κολοσσού που επιτρέπει προς το παρόν μόνο την αναζήτηση σταθμών επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Η Google, αρνούμενη στην Enel X Italia (...) να καταστήσει διαθέσιμο το JuicePass στο Android Auto, περιόρισε με άδικο τρόπο τις δυνατότητες για τους χρήστες της εφαρμογής της Enel», εκτιμά η επιτροπή η οποία ξεκίνησε την έρευνα τον Μάιο του 2019.

«Ο αποκλεισμός της εφαρμογής της Enel X Italia από το Android Auto διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Enel X Italia να οικοδομήσει μια σταθερή βάση χρηστών τη στιγμή που καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιταλική ρυθμιστική αρχή επέβαλε επίσης στην Google να θέσει στη διάθεση της Enel X Italia και άλλων σχεδιαστών εφαρμογών «τα εργαλεία για τον προγραμματισμό της εφαρμογής που λειτουργεί στο Android Auto».

Η υποχρέωση αυτή θα ελέγχεται με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου ειδικού της αντιμονοπωλιακής αρχής «στον οποίο η Google θα πρέπει να παρέχει κάθε συνεργασία και τις απαιτούμενες πληροφορίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM