Ιταλία: Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Ιταλία: Η Google καταδικάστηκε με επιβολή προστίμου 100 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης Facebook Twitter
PIXABAY
0

Την επιβολή προστίμου στη Google άνω των 100 εκατ. ευρώ, επιβάλλει η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Το πρόστιμο των 102,084 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλεται επειδή η μεγάλη εταιρεία του διαδικτύου αρνήθηκε να δεχθεί στην πλατφόρμα της Google Play μία τρίτη εφαρμογή που επιτρέπει να εντοπίζονται σταθμοί επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διευκρινίζει σε μια ανακοίνωση η αντιμονοπωλιακή αρχή.

«Μέσω του λειτουργικού συστήματος Android και του καταστήματος εφαρμογών Google Play, η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση (...) Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην Ιταλία περίπου τα τρία τέταρτα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) χρησιμοποιούν το Android», εξηγεί.

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής, η Google δεν επέτρεψε τη χρήση της εφαρμογής JuicePass, που ανέπτυξε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel, στο σύστημά της Android Auto που δίνει τη δυνατότητα σε ένα όχημα να συνδεθεί και να αποκτήσει διάφορες υπηρεσίες.

«Η JuicePass προσφέρει μια μεγάλη κλίμακα υπηρεσιών για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, από την αναζήτηση κάποιου σταθμού επαναφόρτισης μέχρι τη διαχείριση της επαναφόρτισης και την κράτηση ενός σταθμού», συνεχίζει.

Η εφαρμογή αυτή ανταγωνίζεται την εφαρμογή Google Maps του αμερικανικού κολοσσού που επιτρέπει προς το παρόν μόνο την αναζήτηση σταθμών επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Η Google, αρνούμενη στην Enel X Italia (...) να καταστήσει διαθέσιμο το JuicePass στο Android Auto, περιόρισε με άδικο τρόπο τις δυνατότητες για τους χρήστες της εφαρμογής της Enel», εκτιμά η επιτροπή η οποία ξεκίνησε την έρευνα τον Μάιο του 2019.

«Ο αποκλεισμός της εφαρμογής της Enel X Italia από το Android Auto διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Enel X Italia να οικοδομήσει μια σταθερή βάση χρηστών τη στιγμή που καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιταλική ρυθμιστική αρχή επέβαλε επίσης στην Google να θέσει στη διάθεση της Enel X Italia και άλλων σχεδιαστών εφαρμογών «τα εργαλεία για τον προγραμματισμό της εφαρμογής που λειτουργεί στο Android Auto».

Η υποχρέωση αυτή θα ελέγχεται με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου ειδικού της αντιμονοπωλιακής αρχής «στον οποίο η Google θα πρέπει να παρέχει κάθε συνεργασία και τις απαιτούμενες πληροφορίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM