Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια

Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Romano Cagnoni/Hulton Archive/Getty Images
0

Βυθισμένο κάτω από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εδώ και δεκαετίες, το πετρόχτιστο χωριό τού 12ου αιώνα σε λίμνη της Τοσκάνης, πιστεύεται πως «αναδυθεί» ξανά μετά από 25 και πλέον χρόνια.

Το χωριουδάκι Fabbriche di Careggine, θύμα της ανάπτυξης, βυθίστηκε το 1946 για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Vagli και ενός υδροηλεκτρικού φράγματος. Οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στη νέα παραλίμνια πόλη Vagli di Sotto. Αν και χρόνια μέσα στο νερό, τα κτίσματά του -τα πέτρινα σπίτια, η γέφυρα, το νεκροταφείο και η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου- παραμένουν σχεδόν άθικτα.

Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Romano Cagnoni/Getty Images

Το χωριό φάντασμα αποκαλύπτεται μόνο όταν το φράγμα αδειάζει για λόγους συντήρησης. Κάτι που, σύμφωνα με τους ντόπιους αξιωματούχους, έχει γίνει μόλις τέσσερις φορές από το 1946 (1958, 1974, 1983) με τελευταία το 1994 οπότε και τα πέτρινα κτίσματά του είδαν για τελευταία φορά το φως του ήλιου.

Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Alamy

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, αλλά και ντόπια μέσα, οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να πετύχουν άλλη μια αποστράγγιση της λίμνης ώστε να αποκαλυφθεί για ακόμη μια φορά το χωριουδάκι, επικαλούμενοι λόγους τουρισμού και θέσεων εργασίας.

Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Flickr

Και τώρα, υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως τον επόμενο χρόνο η λίμνη -που προς το παρόν λειτουργεί ως απόθεμα νερού στην περίπτωση πυρκαγιάς- αποστραγγιστεί, τουλάχιστον όπως προκύπτει από ανάρτηση στο Facebook της Lorenza Giorgi, κόρης του πρώην δημάρχου της περιοχής.

Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Alamy
Ιταλία: Το αρχαίο χωριό που θα «αναδυθεί» από το νερό - Μετά από 27 χρόνια Facebook Twitter
Alamy

«Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως του χρόνου, το 2021, η λίμνη θα αδειάσει. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1994, όταν ήταν δήμαρχος ο πατέρας μου και χάρη στις προσπάθειές του και την πληθώρα πρωτοβουλιών, κατάφερε να φτιάξει τη Βάλι και να υποδεχτεί πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία διαχείρισης της τεχνητής λίμνης δεν έχει σχολιάσει τις φήμες.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM