Ιταλία: 40 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Sea Watch

Ιταλία: 40 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Sea Watch Facebook Twitter
0

Ακόμα 40 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Sea Watch  στην Ιταλία ανακοίνωσε η ΜΚΟ.

Ένας 19χρονος μετανάστης που υπέφερε από έντονους πόνους και ο μικρότερος αδελφός του απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το πλοίο της Sea Watch, όμως άλλοι 40 μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο μπροστά από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Η νεαρή καπετάνισσα του πλοίου της γερμανικής ΜΚΟ που φέρει ολλανδική σημαία, η Καρόλα Ράκετε, παραβίασε προχθές Τετάρτη τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας. Όμως η αστυνομία υποχρέωσε το πλοίο να σταματήσει σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από το λιμάνι. Ο Σαλβίνι αρνείται να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών προτού λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα μεταφερθούν αμέσως στην Ολλανδία, στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια κατανομή των μεταναστών μεταξύ τους, αλλά πρώτα θα πρέπει να αποβιβαστούν οι μετανάστες. Πέντε βουλευτές της αριστεράς πέρασαν τη νύχτα στο κατάστρωμα του πλοίου σε ένδειξη αλληλεγγύης. «Θα παραμείνουμε πάνω στο πλοίο μέχρι όλοι οι μετανάστες να βρεθούν στην ξηρά», ανακοίνωσε ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, ο οποίος ήταν υπουργός αρμόδιος για την ιταλική ακτοφυλακή από το 2015 έως το 2018.

Ο Σαλβίνι ζητά από την πλευρά του τη σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες και την κατάσχεση του πλοίου. Η εισαγγελία του Αγκριτζέντο (Ακράγαντα) ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας σε βάρος της Καρόλα Ράκετε για βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες και για ανυπακοή σε διαταγή από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό να μην εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη αυτή τη στιγμή και επιδεινώνεται» πάνω στο σκάφος, δήλωσε η νεαρή καπετάνισσα στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με δημοσιογράφους στη Ρώμη.

 «Δεν μπορούμε να τους πούμε (στους μετανάστες) πού πηγαίνουμε, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Είναι πολύ δύσκολο γι΄αυτούς, επίσης από ψυχολογική άποψη. Το κλίμα στο πλοίο είναι κακό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την Τζόρτζια Λινάρντι, εκπρόσωπο της Sea Watch, η επίσκεψη βουλευτών και δημοσιογράφων χθες «γέννησε μεγάλες ελπίδες» ανάμεσα στους μετανάστες και οι διασώστες εξέφρασαν φόβους ότι ορισμένοι, απογοητευμένοι που είδαν να μην γίνεται τίποτα, μπορεί να πηδούσαν στο νερό στη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια στιγμή μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων στο Facebook προκειμένου να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα της ΜΚΟ συγκέντρωσε τουλάχιστον 240.000 ευρώ μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες. Και παρά τη δηλωμένη αυστηρότητα του Σαλβίνι, οι αφίξεις δεν σταματούν, έστω κι αν δεν έχουν καμία σχέση με τις ροές της περιόδου 2014-2017: σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, σχεδόν 500 μετανάστες αποβιβάστηκαν στις ιταλικές ακτές, οι μισοί από τους οποίους στη Λαμπεντούζα, κατά τις 16 ημέρες που οι μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Sea Watch. 

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Ιταλίας να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ενός Πορτογάλου φοιτητή για βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες, μια κίνηση που καταδικάστηκε από αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έσωζε μετανάστες που είχαν μείνει πάνω σε ακυβέρνητα σκάφη στη Μεσόγειο.

Πριν από τρία χρόνια, ο Μιγκέλ Ντουάρτε, 26 ετών σήμερα, εντάχθηκε στη γερμανική ομάδα αρωγής Jugend Rettet ως εθελοντής στο πλοίο διάσωσης της οργάνωσης, το Iuventa, που άρχισε να περιπολεί στη Μεσόγειο τον Ιούλιο του 2016. Εθελοντές όπως ο Ντουάρτε έχουν σώσει περίπου 14.000 ανθρώπους που βρίσκονταν στη Μεσόγειο πάνω σε ακυβέρνητα σκάφη, σύμφωνα με την οργάνωση. «Θυμάμαι ανθρώπους να κλαίνε από χαρά καθώς επιβιβάζονταν στο σκάφος», είπε ο Ντουάρτε στο Reuters, ανακαλώντας στη μνήμη την πρώτη από τις τέσσερις διασώσεις του. «Είδα πλήρη απελπισία επειδή όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο να πεθάνουν». Όμως το Iuventa κατασχέθηκε το 2017 με την υποψία ότι βοηθούσε παράνομους μετανάστες από τη Λιβύη, και έγινε το πρώτο πλοίο ανθρωπιστικής διάσωσης που κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία. Είχε πραγματοποιήσει 15 αποστολές.

Εκείνη την εποχή, ο Αμπρότζο Καρτόζιο, επικεφαλής εισαγγελέας στην πόλη Τράπανι στη δυτική Σικελία, δήλωσε πως το γραφείο του είχε «αποδείξεις για συναντήσεις μεταξύ διακινητών, που συνόδευσαν παράτυπους μετανάστες στο Iuventa, και μελών του πληρώματος του σκάφους». Οι ιταλικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 10 εθελοντών της Iuventa, περιλαμβανομένου του Ντουάρτε. Μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι και 20 ετών και σε καταβολή υψηλών προστίμων αν κριθεί ένοχος για βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες. Τόσο η γερμανική οργάνωση αρωγής όσο και ο Ντουάρτε αρνούνται τις κατηγορίες. 

Αυτόν τον μήνα, η υπόθεση του Ντουάρτε έγινε πρώτο θέμα στην Πορτογαλία όταν μια ανθρωπιστική οργάνωση ξεκίνησε εκστρατεία συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για να τον βοηθήσει να πληρώσει για μια νομική ομάδα υποστήριξης, συγκεντρώνοντας 50.000 ευρώ. 

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας Εντουάρντο Φέρο Ροντρίκες έστειλε επιστολή στον Ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Φίτσο λέγοντας ότι ο Ντουάρτε «ενήργησε υποκινούμενος από ανθρωπιστικούς σκοπούς με πνεύμα αλληλεγγύης» και «χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση να παραβιάσει τον νόμο». «Πρόκειται για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας ανθρωπίνων ζωών – και αυτό δεν μπορεί να είναι έγκλημα», έγραφε στην επιστολή του προς τον Φίτσο ο Ροντρίγκες. Ο Φίτσο έλαβε την επιστολή αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει λόγω της επικείμενης δίκης, είπε ο εκπρόσωπός του. 

Ο Ντουάρτε και ο δικηγόρος του συναντήθηκαν με την πορτογαλική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα για να μοιραστούν πληροφορίες για την υπόθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί και σε άλλα βήματα, πιθανόν μεταφέροντας την υπόθεση στο διπλωματικό επίπεδο, ανέφερε το υπουργείο στο Reuters.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM