ΜΕΤΑ από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν δυόμιση ημέρες περισσότερο από το προγραμματισμένο, η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ανακοίνωσε με ένα μονολεκτικό αλλά και ενθουσιώδες Tweet ο ίδιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. "Deal!" έγραψε στις 6:31 το πρωί, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων.

 

 

 

Οι «27» ενέκριναν το πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που για πρώτη φορά θα αντληθεί με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

 

Ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Πάνω από 70 δισ. θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρώπη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αριστερά

 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει την επανέναρξη της ολομέλειας, μετά από διακοπή για «έναν περιορισμένο αριθμό τεχνικών προσαρμογών» με βάση την τελευταία πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ. 

 

Αναλυτές εξηγούν πως στη νέα πρόταση αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην ΕΕ. Η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, το ΑΕΠ, τους δείκτες ανεργίας και το ποσοστό ύφεσης. Για την περίοδο 2021-2022, υιοθετείται η πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, θα ληφθεί υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

 

 

Ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Πάνω από 70 δισ. θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρώπη
Η Μέρκελ (που βοήθησε πολύ στην επίσπευση της συμφωνίας) και ο Μακρόν

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Για την Ελλάδα τα χρήματα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, και θα εκταμιευθούν την επόμενη εξαετία στο πλαίσιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία, που δίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα σημαντικότατους πόρους.

 

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ήταν γνωστό από την αρχή ότι «όλοι έπρεπε να κάνουν συμβιβασμό» και αναγνώρισε πως κόπηκαν προγράμματα επιδοτήσεων, αφού τελικά η συμφωνία για αυτές ανήλθε στα 390 δισ. ευρώ και όχι στα 500 δισ. Κατά τον πρωθυπουργό, η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί μεταξύ άλλων προς την στήριξη του κόσμου της εργασίας, στη βάση των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται. 

 

Ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Πάνω από 70 δισ. θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρώπη
Ήταν η πρώτη φορά που η Μεγάλη Βρεττανία απουσιάζε από τις αποφάσεις.

 

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τα κονδύλια αυξάνονται ελαφρώς, από 21.9 δισ. σε 22.67 δισ, αλλά η νέα πρόταση Μισέλ «κλειδώνει» μειωμένα ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων. 

 

«Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.