Ισραήλ: «Η αστυνομία υπέκλεπτε συνομιλίες δημοσιογράφων και στελεχών του Νετανιάχου με το Pegasus»

Ισραήλ: «Η αστυνομία υπέκλεπτε συνομιλίες δημοσιογράφων και στελεχών του Νετανιάχου με το Pegasus» Facebook Twitter
0

Η ισραηλινή αστυνομία υπέκλεψε σε μεγάλη κλίμακα τις τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χάρη στο λογισμικό Pegasus, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από ισραηλινή εφημερίδα.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της οικονομικής εφημερίδας Calcalist που οδήγησαν τη δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα στις 20 Ιανουαρίου, η αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες για την υποκλοπή πληροφοριών «χωρίς εξουσιοδότηση», χωρίς όμως να κατονομάζει το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Σήμερα η εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η χρήση του προγράμματος Pegasus έγινε συνηθισμένη πρακτική για τη συγκέντρωση πληροφοριών και χρησιμοποιήθηκε κυρίως, χωρίς δικαστική άδεια, σε βάρος του Αβνέρ Νετανιάχου, ενός εκ των γιων του πρώην πρωθυπουργού, συμβούλων επικοινωνίας αυτού του τελευταίου, καθώς επιφανών δημοσιογράφων και δημάρχων.

«Από διευθυντές υπουργείων έως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες: η μαζική προσβολή με το Pegasus έχει επηρεάσει τους πάντες, από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και των Αιθιόπων, έως στελέχη μεγάλων εταιριών, δημάρχους και συνεργάτες του πρωθυπουργού», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιαακόβ Σταμπτάι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ομάρ Μπαρ-Λεβ την έναρξη εξωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» και να «ρυθμιστεί η χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία».

Την περασμένη εβδομάδα, άλλα ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι υπήρχαν υποψίες πως η αστυνομία είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός μάρτυρα-κλειδί στη δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός όμιλος κυβερνοασφάλειας NSO, ιδιοκτήτης του Pegasus, δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει την πώληση του λογισμικού στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ενεπλάκη στη λειτουργία του συστήματος από τη στιγμή που πωλήθηκε σε κυβερνητικούς πελάτες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM