Ισπανία: Ποινή κάθειρξης 133 ετών σε απόστρατο - Για τη δολοφονία πέντε ιερέων

Ισπανία: Ποινή κάθειρξης 133 ετών σε απόστρατο - Για τη δολοφονία πέντε ιερέων Facebook Twitter
Ισπανία: Ποινή κάθειρξης 133 ετών σε απόστρατο - Για τη δολοφονία πέντε ιερέων (elperiodico)
0

Η ισπανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα το απόστρατο συνταγματάρχη Ινοσέντε Μοντάνο σε κάθειρξη 133 ετών και 4 μηνών για τον φόνο πέντε Ισπανών Ιησουιτών ιερέων το 1989, στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.

Μέλη ενός τάγματος ιησουιτών το οποίο είχε χρησιμεύσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι ιερείς αυτοί είχαν σκοτωθεί μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Centroamericana (UCA) του Σαν Σαλβαδόρ.

Ένας άλλος Σαλβαδοριανός Ιησουίτης, μια υπάλληλος των ιερέων και η κόρη της είχαν σκοτωθεί επίσης στην επίθεση αυτή, που είχε πραγματοποιηθεί από ένα τάγμα του στρατού του Ελ Σαλβαδόρ.

Αν και το ισπανικό δικαστήριο Audiencia Nacional, που δίκασε τον Μοντάνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τον έκρινε ένοχο γι' αυτούς τους οκτώ φόνους, δεν τον καταδίκασε παρά μόνο γι' αυτούς των πέντε Ισπανών ιησουιτών, επειδή αυτός ο 76χρονος απόστρατος στρατιωτικός είχε εκδοθεί το 2017 από τις ΗΠΑ στην Ισπανία αποκλειστικά για τους φόνους αυτούς.

Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφαλείας του Σαλβαδόρ από το 1989 έως το 1992 ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος σ' αυτή τη δίκη, επειδή η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη αρνήθηκε να παραδώσει στην ισπανική δικαιοσύνη τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Σαλβαδόρ.

Το Audiencia Nacional είχε ανοίξει έρευνα το 2009 εναντίον των στρατιωτικών που ήταν ύποπτοι για τη δολοφονία αυτών των ιερέων.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει από την πλευρά της ποινή κάθειρξης 150 ετών για τον απόστρατο συνταγματάρχη, ο οποίος κατηγορούνταν ότι «έδωσε την άμεση διαταγή να δολοφονηθούν οι Ιησουίτες».

Ο εμφύλιος πόλεμος του Σαλβαδόρ έλαβε τέλος το 1992 με μια συμφωνία ειρήνης έπειτα από 12 χρόνια σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το FMLN που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους, ενώ οι εξαφανισθέντες ανέρχονται σε 7.000.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ