Ισπανία: Ο Ραχόι έλαβε από τον βασιλιά εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισπανία: Ο Ραχόι έλαβε από τον βασιλιά εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση Facebook Twitter
5

Ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον βασιλιά την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού οι Σοσιαλιστές (PSOE) ήραν το βέτο τους έπειτα από δέκα μήνες που εμπόδιζαν την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

 

«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», είπε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄.

 

Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, την 2η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του –το αργότερο την Κυριακή– χάρη στην αποχή των βουλευτών του PSOE, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.

 

Τα μέλη των Σοσιαλιστών αποφάσισαν να απόσχουν έπειτα από το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης κατά την οποία ο πρώην ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αντιτασσόταν στον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση. Παράλληλα μέσα στο κόμμα των Σοσιαλιστών υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών ως προς την επίσημη γραμμή του κόμματος, άρα δεν αποκλείονται και οι διαφορετικές ψήφοι στη Βουλή.

 

Ο Ραχόι, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM