Ισπανία: Η κυβέρνηση απένειμε χάρη σε φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές

Ισπανία: Η κυβέρνηση απένειμε χάρη σε Καταλανούς αυτονομιστές Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απένειμε χάρη σε εννέα ηγετικές μορφές στην Καταλονία, που φυλακίστηκαν για το ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτησίας του 2017.

Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 με ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και την κατάχρησης κρατικών πόρων.

Στόχος, τους ήταν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας.

Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές.


Ένας από τους ηγέτες, ο Ραούλ Ρομάβα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια για το ρόλο του ως επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, δήλωσε ότι η περιοχή θα συνεχίσει τον αγώνα της για αυτοδιάθεση.

«Με την απονομή χάριτος εννέα ανθρώπων, δεν θα κρύψουν την καταστολή που συνεχίζουν να ασκούν εναντίον εκατοντάδων αυτονομιστών. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα: αμνηστία και αυτοδιάθεση!» έγραψε στο Twitter.

Αυτός και οι υπόλοιποι Καταλανοί θα πρέπει να απελευθερωθούν από τη φυλακή μετά τη δημοσίευση της απονομής χάριτος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Τα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μαδρίτη δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τη χάρη στα δικαστήρια.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM