Ισπανία: Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τους πιο φτωχούς- Αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια σε ΜΚΟ

Ισπανία: Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τους πιο φτωχούς- Αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια σε ΜΚΟ Facebook Twitter
Πηγή φωτό Caritas
0

Κάποιες επιχειρήσεις άνοιξαν στην Ισπανία τη Δευτέρα, καθώς ξεκίνησε η πρώτη- από τις τέσσερις συνολικά- φάσεις της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού. Όμως, την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στους φτωχούς της χώρας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, στην Ισπανία καταγράφηκαν 164 θάνατοι από τον κορωνοϊό και οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 25.428. Τα κρούσματα έφτασαν τα 218.011 στη χώρα, καθώς καταγράφηκαν 545 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πασχίζουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα αιτήματα για βοήθεια.

Μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης, οι εκκλήσεις για βοήθεια τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την οργάνωση ΜΚΟ Caritas. Το 85% των αιτημάτων αφορά τρόφιμα, φάρμακα ή βοήθεια για την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσης.

Η Caritas είναι μία από τις ΜΚΟ που πασχίζουν να μετριάσουν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι φτωχότεροι και τα πιο περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας θα πληγούν σφοδρότερα από τον ιό, σε μια χώρα που δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πακέτο ανακούφισης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών για τα στεγαστικά δάνεια και τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, διευκολύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και επίδομα 440 ευρώ στους εργαζομένους που έληξαν οι συμβάσεις τους.

Παρόλα αυτά, η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός γίνεται ολοένα πιο ορατή. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 9,2% φέτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 14,4% σε 19%.

«Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο καλά αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα για τις οικογένειες που ήταν ήδη σε ευάλωτη κατάσταση πριν από αυτό το πλήγμα», δήλωσε η Μαρία Μπλανκ, εκπρόσωπος της Caritas.

«Οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι προσωρινές αναστολές συμβάσεων άφησαν κάποιους ανθρώπους χωρίς τρόφιμα. Πολλοί ήταν σε δουλειές που κάλυπταν μόνο τις καθημερινές ανάγκες τους, οπότε δεν είχαν ποτέ οικονομίες στην άκρη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Caritas, το 40% εκείνων που ζητούν βοήθεια το κάνουν για πρώτη φορά, ή επιστρέφουν έπειτα από μία περίοδο σχετικής αυτάρκειας. Μάγειρες, καθαριστές, φροντιστές, οδηγοί και σερβιτόροι που κατάφερναν να βγάζουν τα προς το ζην τα τελευταία χρόνια, πλέον δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους ή τις οικογένειές τους. Και εκείνοι που μπορούσαν να βασιστούν μόνο σε μία καλή καλοκαιρινή σεζόν για να τα βγάλουν πέρα όλο τον χρόνο, είναι σε απόγνωση.

«Αυτή η κρίση του επηρεάζει όλους»

Στο μεταξύ, ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός σκοπεύει να δαπανήσει 11 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια αρχική δίμηνη επιχείρηση που παρέχει απευθείας βοήθεια στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως άστεγοι, άνεργοι, ή ΑμΕΑ και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε μεγάλο βαθμό, η επιχείρηση βασίζεται στα μαθήματα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όμως, όπως τονίζει ο Μόισες Μπενίτεθ, επικεφαλής του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, η τρέχουσα κρίση δεν έχει προηγούμενο. «Όταν έχεις μια πλημμύρα, αντιλαμβάνεσαι ποιοι έχουν επηρεαστεί περισσότεροι, εκείνοι που έχασαν τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους», είπε. «Αλλά αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πληθυσμό. Και βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι, εξαιτίας του lockdown», συμπλήρωσε.

«Το πιο σκληρό πράγμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση που επηρεάζει τους πάντες. Ξέραμε ποιοι ήταν κάποιοι από τους ανθρώπους που θα χρειάζονταν βοήθεια, αλλά έπρεπε επίσης να καινοτομήσουμε βρίσκοντας νέες ομάδες. Η κρίση του 2008 έκανε διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αυτή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπενίτεθ.

«Τρομακτική κατάσταση»

Ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάζονται είναι οι εργάτριες του σεξ και τα θύματα trafficking. «Κάποιες από τις συναδέλφους μας είναι σε τρομακτική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν φαγώσιμα για τα παιδιά τους, πόσο μάλλον να πληρώσουν το νοίκι», δήλωσε η Μαρία Χοσέ Μπαρέρα, εκπρόσωπος της συλλογικότητας εκδιδομένων της Σεβίλλης. «Πολλές είναι μετανάστριες χωρίς έγγραφα, που έχουν συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά φοβούνται να πάνε στον γιατρό επειδή ανησυχούν ότι θα τις αναφέρουν στις αρχές», ανέφερε μάλιστα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Καστίλη- Λα Μάντσα, την περιφέρεια της Ισπανίας με τους περισσότερους οίκους ανοχής, σύμφωνα με την Ιντόια Ουγκάρτε, λέκτορα νοσηλευτικής που συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου. Πολλές γυναίκες είναι τόσο χρεωμένες- σε προαγωγούς ή οίκους ανοχής που εργάζονται και μένουν- που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να προσφέρουν αγοραίο έρωτα, παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις εργάτριες του σεξ και τα θύματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παρέχοντας φιλοξενία και ένα επίδομα. Όμως υπάρχει ανησυχία ότι πολλές γυναίκες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM