Ισπανία: Εκατοντάδες μετανάστες κρατούνται σε φυλακή κοντά στη Μάλαγα

Ισπανία: Εκατοντάδες μετανάστες κρατούνται σε φυλακή κοντά στη Μάλαγα Facebook Twitter
0

Σχεδόν 500 μετανάστες που έφθασαν στην Ισπανία μετά την κατάσχεση των σκαφών στα οποία επέβαιναν κρατούνται σε μια φυλακή κοντά στη Μάλαγα, παρά την αντίθετη άποψη ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θεωρούμε πως είναι πολύ καλύτερα οι μετανάστες να βρίσκονται σε ένα κέντρο με υγειονομικά μέσα, ντους, θέρμανση, κρεβάτια, αίθουσες αθλοπαιδιών, από το να τους βάζαμε σε καταυλισμούς όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάσιο Θόιδο στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Χθες το υπουργείο του ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στεγαστούν οι μετανάστες αυτοί, που έφθασαν στην περιοχή της Μούρθια (νοτιοανατολικά), στο σωφρονιστικό κατάστημα της Αρχιδόνα κοντά στη Μάλαγα (ανατολικά), ελλείψει επαρκούς χώρου στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 962 άνθρωποι έφθασαν διά θαλάσσης από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, από τους οποίους 562 Αλγερινοί. Οι μισοί από τους μετανάστες αυτούς αναχαιτίστηκαν όχι μακριά από τις ακτές της Μούρθια, όπου αποβιβάστηκαν.

Εξάλλου, ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την άφιξη άλλων 48 ανθρώπων σήμερα στη Μούρθια. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως, με πρόσχημα ότι φθάνουν τόσα πλεούμενα και ότι μπορούμε να τους σώσουμε, τα πρόσωπα αυτά θα παραμείνουν ελεύθερα», πρόσθεσε επίσης ο Θόιδο, φοβούμενος ότι θα δοθεί ένα λάθος σήμα στις μαφίες που διακινούν αυτούς τους μετανάστες.

Η στέγαση μεταναστών στη φυλακή της Αρχιδόνα επικρίνεται έντονα από τοπικές ΜΚΟ μεταξύ τον οποίων η Malaga Acoge, παρότι έχει λάβει την άδεια της δικαιοσύνης.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της Αλεχάντρο Κορτίνα, υπογραμμίζοντας πως στις φυλακές δεν μπορούν να κρατούνται αλλοδαποί.

«Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει προσωπικό που θα μπορεί να εντοπίσει το εμπόριο ανθρώπων, ούτε αν ένας δικαστής θα εποπτεύσει την εγκατάσταση αυτή», όπως γίνεται στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Η Ιησουιτική Υπηρεσία για τους Μετανάστες (SJM), που παρέχει βοήθεια στους μετανάστες στα κέντρα κράτησης, εκτίμησε από την πλευρά της πως η απόφαση παραβιάζει «τα δικαιώματα και τις συνταγματικές εγγυήσεις» και εξέφρασε τη λύπη της που η κράτηση «ποινικοποιεί άδικα πρόσωπα που δεν έχουν διαπράξει καμία διοικητική παράβαση».

Το σωφρονιστικό κατάστημα της Αρχιδόνα, κοντά στη Μάλαγα, που κατασκευάστηκε πρόσφατα, αναμένεται να αρχίσει να δέχεται κρατούμενους το 2018.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 17.687 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ισπανία από την 1η Ιανουαρίου και έως τις 15 Νοεμβρίου έναντι 5.445 την ίδια περίοδο το 2016. Σε μεγάλη απόσταση από την Ιταλία (114.00) ή την Ελλάδα (25.000), η Ισπανία έχει ξαναγίνει ένας προορισμός που επιλέγουν οι διακινητές αποφεύγοντας άλλες διαδρομές που διέρχονται κυρίως από τη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Διεθνή / «Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα
LIFO NEWSROOM