Ισπανία: Διχασμένοι οι κτηνοτρόφοι για την παράταση της απαγόρευσης στο κυνήγι των λύκων

Ισπανία: Διχασμένοι οι κτηνοτρόφοι για την παράταση στην απαγόρευση του κυνηγιού των λύκων Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι λύκοι της Ισπανίας φέρουν ευθύνη για την εξάλειψη κοπαδιών και προκαλούν προβλήματα στην κτηνοτροφία, λένε πολλοί. Αρκετοί ωστόσο πιστεύουν, ότι η συνύπαρξη είναι δυνατή.

Οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κτηνοτρόφων μετά και την παράταση που δόθηκε στην απαγόρευση του κυνηγιού των λύκων. 

«Υπήρχαν πάντα λύκοι. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε κυνηγήσει και σκοτώσει όλα τα ζώα γύρω μας επειδή θέλουμε τα πάντα για τον εαυτό μας», λέει η Laura Serrano Isla, η οποία φροντίζει το κοπάδι της με τα 650 πρόβατα κοντά στο Μπούργκος στη βορειοδυτική Ισπανία.

Η συμπάθεια της Serrano για του λύκους δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής άποψη, ωστόσο μεταξύ των συναδέλφων αγροτών.

Η πλειονότητά τους ισχυρίζεται ότι μια νέα απαγόρευση στο κυνήγι των αρπακτικών στα βορειοδυτικά της χώρας, που φιλοξενεί το 90% των λύκων της Ισπανίας, απειλεί όχι μόνο τα ζώα τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Το κυνήγι λύκων έχει ήδη απαγορευτεί στην υπόλοιπη Ισπανία, όπου πλέον τα ζώα αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ωστόσο  η επικείμενη επέκταση της απαγόρευσης έχει πυροδοτήσει έναν πόλεμο μεταξύ των ακτιβιστών για την συντήρηση των λύκων και των αγροτών.

Μετά από απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα μέτρα προστασίας για τον Ιβηρικό λύκο στα νότια της Ισπανίας θα επεκταθούν βόρεια του ποταμού Douro, όπου το ελεγχόμενο κυνήγι επιτρέπεται ακόμα.

«Το υπουργείο περιβάλλοντος έχει κηρύξει πλήρη πόλεμο εναντίον των κτηνοτρόφων», λέει ο Aurelio Pérez της ένωσης αγροτών Coag.

«Θα οδηγήσει στο τέλος της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Εδώ υπάρχουν λιγότεροι από οκτώ άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο» τόνισε.

Η κίνηση επέκτασης της απαγόρευσης είχε τη στήριξη του Ascel, του συλλόγου για τη διατήρηση του Ιβηρικού λύκου (Canis lupus signatus) αλλά και περισσότερών από 400 επιστημόνων και της WWF.

Από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας, μόνο οι Γαλικία, Καστίγια και Λεόν, Αστούριας και Κανταβρία, διατύπωσαν αντιρρήσεις κατά την περίοδο διαβούλευσης, που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου.

Η Coag ισχυρίζεται ότι οι λύκοι σκοτώνουν περίπου 15.000 ζώα ετησίως με κόστος 5,5 εκατ. ευρώ.

Σε ορισμένες περιοχές, οι αγρότες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση. Σύμφωνα δε, με το Ascel, πέρυσι καταβλήθηκαν 809.000 ευρώ σε Καστίγια και Λεόν.

Ο Luis Suárez, συντονιστής της διατήρησης των λύκων για την WWF στην Ισπανία, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η απαγόρευση καθιστά αδύνατη τη συνύπαρξη μεταξύ αγροτών και λύκων. 

«Σε πολλές περιοχές όπως η Ζαμόρα και η Γαλικία έχει επιτευχθεί συνύπαρξη μεταξύ λύκων και γεωργίας», λέει χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσο καταστρέφονται οι λύκοι. Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε τις απώλειες στο πλαίσιο του συνολικού πληθυσμού των 30 εκατομμυρίων αγελάδων, αιγοπροβάτων» σημείωσε.

Ο Fernando Rodríguez Tábara, ένας 22χρονος αγρότης που έχει 21 σκυλιά για να προστατεύσει τις 120 αγελάδες στο αγρόκτημά του στη Ζαμόρα, είναι υπέρ της απαγόρευσης του κυνηγιού.

«Ο λύκος είναι καλός για εμάς», λέει. «Ο λύκος καθαρίζει τη φύση. Τρώει νεκρά ζώα που διαφορετικά θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης για τα ζώα. Ο λύκος είναι ο μεσάζων μεταξύ άγριων και κατοικίδιων ζώων» λέει.

Η συντήρηση τόσων σκύλων είναι μια δαπανηρή επιχείρηση και το φαγητό, οι λογαριασμοί των κτηνιάτρων και η ασφάλιση κοστίζουν μεταξύ 6.000 και 7.000 ευρώ ετησίως, αλλά ο Rodríguez υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε να καταστραφεί οικονομικά παρά να ταΐσει τις αγελάδες του στους λύκους.

Ο Serrano συμφωνεί. «Ένας αγρότης που φροντίζει το κοπάδι του δεν χρειάζεται να φοβάται τον λύκο», λέει.

«Μερικοί θέλουν να τους κυνηγήσουν επειδή δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα. Άλλοι επειδή δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο τους τα τελευταία 40 χρόνια. Για να υπάρξει, συνύπαρξη πρέπει να προστατεύσουμε τα ζώα μας. Αν έχετε μπαρ, το κλείνετε τη νύχτα, σωστά; Διαφορετικά, θα σας ληστέψουν. Το ίδιο ισχύει και με τα ζώα» πρόσθεσε.

Επισημαίνει δε, ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να επιβιώσει ο λύκος και να αποτρέψει την περαιτέρω ερήμωση των αγροτικών περιοχών. πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει τους αγρότες να πληρώσουν για φράχτες και σκύλους, που προστατεύουν την κτηνοτροφία. 

«Αυτό που θέλουν οι αγρότες δεν είναι μόνο χρήματα, είναι προστασία», συμφωνεί ο Suárez.

«Χρειαζόμαστε ένα καλό πρόγραμμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης».

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για ορισμένους. «Αυτό που θέλουμε είναι να παραιτηθεί ο υπουργός», λέει ο Perez.

Η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό λύκων στην Ευρώπη. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν περίπου 9.000 λύκοι σε όλη την Ισπανία.

Μια πολιτική εξάλειψης οδήγησε μέχρι τη δεκαετία του 1970 σε μερικές μόνο εκατοντάδες λύκων, σχεδόν όλοι στα βορειοδυτικά.

Όταν η δηλητηρίαση έγινε παράνομη στη δεκαετία του 1970, το είδος άρχισε να ανακάμπτει.

Στην πιο πρόσφατη απογραφή το 2012 καταγράφηκαν  2.000-2.500 λύκοι, το 90% στα βορειοδυτικά της χώρας, κυρίως σε Καστίλλη και Λεόν.

Με πληροφορίες του Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προτεραιότητα του FBI να εξακριβώσει το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προτεραιότητα του FBI να εξακριβώσει το κίνητρο του δράστη

Το FBI δήλωσε την Κυριακή ότι το περιστατικό ερευνάται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο δράστης έδρασε μόνος του και δεν είχε γνωστή ιδεολογία
LIFO NEWSROOM
Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM