Αν και αρχικά φαινόταν ότι η Ισλανδία θα γράψει ιστορία, ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλειοψηφία γυναικών στη Βουλή, αυτό διαψεύστηκε έπειτα από ανακαταμέτρηση, που έδειξε ότι τελικά οι άνδρες βουλευτές θα υπερτερούν αριθμητικά. 

 

Στις εκλογές του Σαββάτου εξελέγησαν 30 γυναίκες στη Βουλή των 63 εδρών, από 24 που είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με το RUV. Τα αρχικά αποτελέσματα- πριν από την ανακαταμέτρηση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής- εμφάνιζαν 33 γυναίκες να εκλέγονται. 

 

Μόνο σε τρεις χώρες- τη Ρουάντα, την Κούβα και τη Νικαράγουα- οι γυναίκες βουλευτές είναι περισσότερες από τους άνδρες. Στο Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ισάριθμοι, σύμφωνα με στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

 

Στην Ευρώπη, στη Σουηδία το 47% των βουλευτών είναι γυναίκες και στη Φιλανδία το 46%. 

 

Η Ισλανδία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον κόσμο- για 12η συνεχή χρονιά- στην έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Μάρτιο. 

 

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία, όμως η ενίσχυση της υποστήριξης στο Προοδευτικό Κόμμα- που κέρδισε 5 περισσότερες έδρες σε σύγκριση με το 2017- ανέβασε το συνολικό αριθμό εδρών της συμμαχίας σε 37, σύμφωνα με το RUV. 

 

Πριν από τις εκλογές, μέλη της κυβέρνησης- που περιλαμβάνει το Αριστερό- Πράσινο Κίνημα της πρωθυπουργού Κατρίν Γιακομπσντότιρ, Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα- δήλωναν ότι θα διαπραγματευτούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους αν εξασφάλιζαν πλειοψηφία. 

 

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, δήλωσε ότι δεν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο κόμμα, αλλά θα περιμένει τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό μεταξύ των τριών. 

 

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας παρέμεινε εκείνο με τις περισσότερες έδρες, 16 όσες εξασφάλισε και στις προηγούμενες εκλογές. Ο ηγέτης του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα τρία κόμματα θα σχηματίσουν συνασπισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. 

 

Με πληροφορίες από Reuters