Ιράν: «Τρομοκρατική επίθεση» τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

Ιράν: Τρομοκρατική επίθεση τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Ντέιρ Εζόρ Facebook Twitter
Φωτ.: eurokinissi
0

Το Ιράν χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία, σε απάντηση σε φονική επίθεση με drone.

Από την πλευρά του και το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε σήμερα τα αμερικανικά πλήγματα στο έδαφος της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον είπε ψέματα για τους στόχους, ενώ δεσμεύθηκε «να τερματίσει την αμερικανική κατοχή» συριακών εδαφών.

Τουλάχιστον 19 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, στην πλειονότητά τους Σύροι, σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι προχώρησε στα πλήγματα αυτά μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε την Πέμπτη με «ιρανικής προέλευσης» drone εναντίον βάσης του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κοντά στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος και τραυματίστηκαν άλλοι έξι Αμερικανοί – ακόμη ένας εργολάβος και πέντε στρατιωτικοί.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην πόλη Ντέιρ Εζόρ».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι παρανόμως παρούσες στρατιωτικά, να καταλαμβάνουν διάφορες περιοχές της Συρίας και να επιτίθενται σε διάφορους στόχους, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», συνέχισε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι είναι παρούσες στη Συρία για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που είναι απλώς μια δικαιολογία για να συνεχίσουν την κατοχή και τη λεηλασία του πλούτου της Συρίας, όπως οι ενεργειακοί πόροι και τα σιτηρά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου δήλωσε ότι «οι στρατιωτικοί σύμβουλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι παρόντες στη Συρία, έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης και με στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Το Ιράν «θα παραμείνει στο πλευρό της Συρίας για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και μια βιώσιμη ασφάλεια», τόνισε ο Κανανί.

ΜΕ πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM