Ιράν: «Θα φροντίσω η αστυνομία ηθών να μην ενοχλεί τις γυναίκες για τη μαντίλα», υπόσχεται ο Πεζεσκιάν

Ιράν: «Θα φροντίσω η αστυνομία ηθών να μην ενοχλεί τις γυναίκες για τη μαντίλα», υπόσχεται ο Πεζεσκιάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ότι θα φροντίσει, ώστε η αστυνομία ηθών στο Ιράν να μην ενοχλεί τις γυναίκες, υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι θα εργαστεί ώστε η αστυνομία ηθών να μην «ενοχλεί» τις γυναίκες που δεν φορούν την υποχρεωτική μαντίλα δημοσίως, κατά την ομιλία του στη δεύτερη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμινί ενώ τελούσε υπό κράτηση.

«Η αστυνομία ηθών υποτίθεται ότι δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπη με (τις γυναίκες), θα φροντίσω να μην τις ενοχλεί», δήλωσε στην Τεχεράνη ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.

Ο Πεζεσκιάν έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο χρόνια μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για μη σεβασμό του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

«Ακόμη και ο γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι (οι αστυνομικοί αυτοί) δεν είχαν δικαίωμα να έρθουν αντιμέτωποι» με τις γυναίκες, πρόσθεσε ο πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί να αποσύρει από τον δρόμο την αστυνομία ηθών, μονάδα αρμόδια να επιβλέπει πώς φορούν οι γυναίκες την υποχρεωτική μαντίλα.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί προκάλεσε μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν, με αρκετές εκατοντάδες νεκρούς και τη σύλληψη χιλιάδων ανθρώπων. Οι αρχές αποκάλεσαν τις διαδηλώσεις «ταραχές» που ενορχηστρώθηκαν από τις δυτικές χώρες.

Ο Πεζεσκιάν, βουλευτής του ιρανικού κοινοβουλίου τότε, είχε επικρίνει έντονα τον Σεπτέμβριο του 2022 την αστυνομία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να χαλαρώσει τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2022, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό στις πλατφόρμες Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μάχσα νεκρή, οι υπόλοιπες στους δρόμους: Για πρώτη φορά στο Ιράν οι γυναίκες εξεγείρονται μαζικά για την απελευθέρωση τους

Διεθνή / Η Μαχσά νεκρή, οι υπόλοιπες στους δρόμους: Για πρώτη φορά στο Ιράν οι γυναίκες εξεγείρονται μαζικά για την απελευθέρωση τους

Η Μαχσά Αμινί ήταν κουρδικής καταγωγής και όχι πλούσια και αυτό ελευθέρωσε ακόμα περισσότερο το χέρι των βασανιστών της. Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή, Σωτήρης Ρούσσος, εξηγεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM