Ιράν: Συνελήφθη ανιψιά του Αλί Χαμενεΐ -Καλεί τις άλλες χώρες να διακόψουν τους δεσμούς με το καθεστώς

Ιράν: Η ανιψιά του Αλί Χαμενεΐ καλεί άλλες χώρες να διακόψουν τους δεσμούς με το καθεστώς Facebook Twitter
0

Ενάντια στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν στρέφεται η ανιψιά του Farideh Moradkhani, καλώντας τις κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε δεσμό με το «δολοφονικό και παιδοκτόνο» καθεστώς της χώρας.

Σε βίντεο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψή της από τον αδελφό της που ζει στη Γαλλία, η γνωστή ακτιβίστρια καταδίκασε την «ξεκάθαρη και προφανή καταπίεση» που έχουν υποστεί οι Ιρανοί και επέκρινε την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτό το καθεστώς δεν είναι πιστό σε καμία από τις θρησκευτικές του αρχές και δεν γνωρίζει κανέναν νόμο ή κανόνα εκτός από τη βία και τη διατήρηση της εξουσίας του με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε στο βίντεο. Κατήγγειλε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του καθεστώτος για την καταστολή του ήταν «γελοίες» και δήλωσε ότι οι Ιρανοί έχουν μείνει «μόνοι» στον αγώνα τους για ελευθερία. 

Σύμφωνα με τον Guardian δεν ήταν σαφές πότε είχε καταγραφεί το βίντεο. Ο αδελφός της αναφέρει ότι η Farideh Moradkhani συνελήφθη την Τετάρτη, αφού βρέθηκε σε γραφείο εισαγγελέα, όπου και κλήθηκε.

Η Farideh Moradkhani είναι μηχανικός που που συνδέεται συγγενικά με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, στρέφεται κατά της ιερατικής ηγεσίας του Ιράν και έχει φυλακιστεί στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η Moradkhani είναι κόρη της αδελφής του Χαμενεΐ, Badri η οποία ήρθε σε ρήξη με την οικογένειά της τη δεκαετία του 1980 και κατέφυγε στο Ιράκ κατά την κορύφωση του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. 

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, η οποία δολοφονήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της. Οι διαμαρτυρίες κατά της ηγεσίας του Ιράν έχουν εξελιχθεί σε ένα ευρύ κίνημα αμφισβήτησης της θεοκρατίας που κυβερνά τη χώρα από το 1979.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Human Rights Activists» ανέφερε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι συνολικά 450 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μεταξύ των οποίων 63 ανήλικοι. Όπως ανέφερε, 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν σκοτωθεί και 18.173 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM