Το Ιράν παραδέχθηκε ότι έδωσε drones στη Ρωσία- «Πριν από τον πόλεμο»

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι έδωσε drones στη Ρωσία- «Πριν από τον πόλεμο» Facebook Twitter
Ukrainian military's Strategic Communications Directorate
0

Το Ιράν, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με drones, διευκρινίζοντας ότι αυτά παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι μικρός αριθμό drones εστάλη στη Ρωσία λίγους μήνες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία και διέψευσε ότι η χώρα του συνεχίζει να προμηθεύει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

«Αυτός ο θόρυβος που γίνεται από κάποιες δυτικές χώρες ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει με πυραύλους και drones τη Ρωσία για να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας… το σκέλος που αφορά τους πυραύλους είναι εντελώς λάθος», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το σκέλος που αφορά τα drones αληθεύει και προμηθεύσαμε τη Ρωσία με ένα μικρό αριθμό μη επανδρωμένων κατά τους μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

Τις τελευταίες εβδομάδες το Κίεβο μιλά για αύξηση των επιθέσεων με drones, εναντίον πολιτικών υποδομών και κυρίως σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φράγματα. Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου Shahed-136. Η Μόσχα αρνείται πως έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά drones στην Ουκρανία. 

Τον Οκτώβριο, δύο υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο διπλωμάτες συμπατριώτες τους δήλωσαν στο Reuters πως η χώρα τους είχε δεσμευθεί να προμηθεύσει τη Ρωσία και με πυραύλους εδάφους- εδάφους, πέρα από τα drones. 

Ο Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη και το Κίεβο είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν για τις κατηγορίες περί χρήσης ιρανικών drones στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, όμως η άλλη πλευρά αποσύρθηκε. 

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας προμηθεύσει με έγγραφα που διαθέτουν οι Ουκρανοί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην Ουκρανία», είπε ο Ιρανός υπουργός και πρόσθεσε πως η ουκρανική αντιπροσωπεία αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη συνάντηση την τελευταία στιγμή.

Τέλος, ο Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα παραμείνει αδιάφορη», εάν αποδειχθεί ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά drones στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ