Ιράν: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

Ιράν: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια Ιρανή καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα και πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, σύμφωνα με τη δικαστική αρχή.

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσάμτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα βγαίνοντας έξω με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online χθες το βράδυ για τη γυναίκα που τιμωρήθηκε επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

«Η ποινή με 74 μαστιγώματα εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία και για παραβίαση των χρηστών ηθών», πρόσθεσε το Mizan Online.

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε στην εφημερίδα Shargh, ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας. Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και τις μετανάστριες, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM