Ιράν: Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού ο δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ

Ιράν: Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού ο δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ Facebook Twitter
Ιράν: Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού ο δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ (TheTimes)
0

Ο Ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017, εκτελέσθηκε σήμερα δι' απαγχονισμού.

Παραμένει ασαφές πώς ο Ζαμ, που ζούσε στην εξορία στη Γαλλία, συνελήφθη αν και πληροφορίες, αναφέρουν ότι αυτό συνέβη όταν ταξίδεψε στο Ιράκ πέρυσι.

Το σάιτ του Anadnews είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους και το Ιράν το κατηγόρησε ότι υποκίνησε τις εθνικές διαδηλώσεις για το 2017-18.

Στο δίκτυο μοιράστηκε βίντεο διαμαρτυριών και πληροφορίες για ιρανικούς αξιωματούχους. Αρχικά κατέβηκε από την ιρανική κυβέρνηση, αλλά αργότερα άνοιξε ξανά με διαφορετικό όνομα.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ.

Ο Ζαμ, γιος του μεταρρυθμιστικού κληρικού Μοχάμεν Αλί Ζαμ, καταδικάστηκε για ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα της χώρας.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία, δήλωσε ότι υπήρξε θύμα μιας «άδικης δίκης που βασίστηκε σε αναγκαστικές ομολογίες».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση να διατηρηθεί η θανατική ποινή του Ζαμ ως «σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου στο Ιράν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Του είχε δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, αφού φυλακίστηκε στο Ιράν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Το Ιράν του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος Φρουράς (IRGC) είπε προηγουμένως ότι είχε χρησιμοποιήσει «σύγχρονες μεθόδους και καινοτόμες τακτικές», που του επέτρεψαν να «εξαπατήσει» ξένες υπηρεσίες και να συλλάβει τον Ζαμ.

Το IRGC ισχυρίστηκε ότι ο Ζαμ ήταν «υπό την καθοδήγηση» και προστασία των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αργότερα εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές του.

Με πληροφορίες του BBC/Associated Press/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ