Ιράν: Εχθρικό μέτρο οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ιράν: Εχθρικό μέτρο οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν που ψήφισε η κάτω βουλή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ είναι «ένα εχθρικό μέτρο», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

 

«Οι ενέργειες του αμερικανικού Κογκρέσου (…) είναι ξεκάθαρα ένα εχθρικό μέτρο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο Αρακτσί την επομένη της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να ταχθεί υπέρ των κυρώσεων σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατού στο καθεστώτος.

 

Αν και εκτίμησε πως τα μέτρα τα οποία ενέκριναν οι βουλευτές χθες είναι «ένα συμπίλημα κυρώσεων που ισχύουν ήδη στον μη πυρηνικό τομέα», είπε ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015.

 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί σε βάρος του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

 

Όμως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να «μειώσουν τα οφέλη για το Ιράν» [από τη συμφωνία], δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία.

 

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων «ασύμβατες» με τις δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

 

«Αυτό που κάνει το Κογκρέσο αντιβαίνει στις δεσμεύσεις αυτές και θα υπάρξει σίγουρα μια αντίδραση του Ιράν», πρόσθεσε.

 

Η επιτροπή του ιρανικού κοινοβουλίου για την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Υποθέσεις ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο προκειμένου να εξετάσει την απάντηση που θα δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το ιρανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε αυτό τον μήνα τη διαδικασία ψήφισης ενός νόμου για την ενίσχυση του βαλλιστικού προγράμματος και της δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, ώστε να αντισταθεί στις ενέργειες της Ουάσινγκτον.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες δυνάμεις εκτίμησαν πως το Ιράν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας για τα πυρηνικά, όμως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

 

«Η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως το Ιράν ήταν πιστό στη συμφωνία (…) και δεν έχει άλλη επιλογή επειδή η IAEA (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) αποφάνθηκε πως το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του», συνέχισε ο Αρακτσί.

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM