Ιράν: δημόσιες κρεμάλες για δύο ληστές

Ιράν: δημόσιες κρεμάλες για δύο ληστές Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τις αντιδράσεις του πλήθους στη δημόσια εκτέλεση των δυο κακοποιών. (Φωτ.: Ebrahim Noroozi/Fars)
1

Δυο ληστές που συνελήφθησαν για επίθεση και ληστεία σε περαστικό, εκτελέστηκαν χθες με τρόπο που θυμίζει Μεσαίωνα: δημόσιο κρέμασμα σε κατοικημένο δρόμο της Τεχεράνης, ενώπιον εκατό περίπου παρευρισκομένων.

Οι δύο δράστες, ο εικοσάχρονος Alireza Mafiha και ο εικοσιτριάχρονος Mohamad Ali Sorouri κατηγορήθηκαν για επίθεση με στιλέτο σε περαστικό, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της μέρας. Πιθανόν να είχαν αποφύγει τη σύλληψη αν δεν κυκλοφορούσε στο YouTube βίντεο με το περιστατικό. Το βίντεο που μάλλον προήλθε από κάμερα ασφαλείας έδειχνε τέσσερα άτομα να επιβαίνουν πάνω σε δύο μηχανές. Δύο από αυτά (οι εκτελεσθέντες) επιτέθηκαν στον περαστικό και του απέσπασαν χρήματα, την τσάντα και το παλτό του. Το θύμα ωστόσο δε φάνηκε να τραυματίζεται.

Σύμφωνα με τους LA Times, το υλικό ανέβηκε στο YouTube στις αρχές Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά το περιστατικό και προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση, κινητοποιώντας τις Αρχές να δράσουν άμεσα. Η σύλληψη των δραστών ανακοινώθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν εμπίπτουν στην ισλαμική «moharebeh» (πόλεμος κατά του Θεού), η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ένοπλες επιθέσεις, βιασμούς, φόνους, κατασκοπεία και υπονόμευση της δημόσιας ασφάλειας.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα, αφού οι κατηγορούμενοι εξάντλησαν όλες τις εφέσεις σε λιγότερο από ένα μήνα. Μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι στον τόπο της εκτέλεσης, ενώ τα πρόσωπά τους ήταν ακάλυπτα. Η εκτέλεση έγινε με συνοδεία ψαλμών από το Κοράνι. Οι δύο συνεργοί που οδηγούσαν τις μηχανές έλαβαν ποινές δεκαετούς φυλάκισης, 74 μαστιγωμάτων και εξορίας από την πρωτεύουσα Τεχεράνη. 

Οι ποινές αυτές θεωρούνται μήνυμα της ιρανικής κυβέρνησης για την αυξανόμενη αστική εγκληματικότητα που παρατηρείται, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης της χώρας, ενώ οι απόψεις της ιρανικής κοινής γνώμης διχάζονται. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ιράν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που επιβάλλουν συχνότερα τη θανατική ποινή, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τις ΗΠΑ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτή δεν ήταν η επιθυμία πολλών ακροδεξιών και λοιπών αφελών συμπατριωτών μας; "παραδειγματική δημόσια τιμωρία στους τάδε για να σου πω εγώ αν ξανακλέψουνε" ή "κρεμάλα στα λαμόγια", κλπΦαντάζομαι ότι στο άκουσμα αυτής της είδησης σήμερα θα λένε ένα μεγάλο μπράβο στο Ιράν και το ισλαμικό καθεστώς για τις μεθόδους.