Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των τάνκερ

Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των τάνκερ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Ακόμα, το Ιράν, επιβεβαίωσε πως έχει την ευθύνη για την ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ απ' όπου διακινείται σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Η Ουάσινγκτον έδειξε με το δάκτυλο την Τεχεράνη για τις χθεσινές επιθέσεις που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ενέτειναν την ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν. «Προφανώς, το να κατηγορείς το Ιράν για ένα ύποπτο και ατυχές συμβάν όπως αυτό είναι ο απλούστερος και βολικότερος τρόπος για τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

«Είμαστε υπεύθυνοι για την εγγύηση της ασφάλειας του Στενού και διασώσαμε το πλήρωμα των δεξαμενοπλοίων που δέχθηκαν επίθεση στον συντομότερο δυνατό χρόνο». Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις και ανάγκασε τα πληρώματα να εγκαταλείψουν το νορβηγικής ιδιοκτησίας πλοίο Front Altair και το ιαπωνικής ιδιοκτησίας Kokuka Courageous που έπλεαν ακυβέρνητα στη θάλασσα ανάμεσα σε κράτη του Κόλπου και το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι μέρος μιας «διπλωματίας του σαμποτάζ».

Πριν από τις εκρήξεις αυτές, νότια του Στενού του Χορμούζ, είχαν σημειωθεί επιθέσεις, τον περασμένο μήνα, σε πλοία ανοικτά της Φουτζάιρα, πόλης-λιμάνι των ΗΑΕ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Μπρεντ σημείωσαν αύξηση κατά 0,6% σήμερα φθάνοντας τα 61,69 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, έπειτα από αύξηση 2,2% χθες. Μια πηγή δήλωσε πως η έκρηξη στο Front Altair μπορεί να προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Η εταιρία που έχει ναυλώσει το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous ανέφερε ότι φέρεται να χτυπήθηκε από τορπίλη, όμως πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε πως δεν είναι αυτή η περίπτωση.

Βίντεο στη δημοσιότητα από τον στρατό των ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες ένα βίντεο στο οποίο, όπως υποστηρίζει, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν μετακινούν μια νάρκη που δεν είχε εκραγεί στο πλευρό του κύτους του ιαπωνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου. Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν πει ότι το Ιράν θα μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές από το Στενό αν οι άλλες χώρες ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τους Φρουρούς της Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν κατά τα φαινόμενα μια νάρκη, η οποία τοποθετείται μαγνητικά σε ένα πλοίο, προτού απομακρυνθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας. Χωρίς να αναφερθεί στις επιθέσεις, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε κατά τη διάρκεια της υπό την αιγίδα της Κίνας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και στο Ιράν, θέτει σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον Ροχανί πως το Πεκίνο, μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ιράν ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM