Ιράν: Απολύθηκε διευθυντής τράπεζας επειδή εξυπηρέτησε γυναίκα χωρίς χιτζάμπ - Τον είδαν από βίντεο

Ιράν: Απολύθηκε διευθυντής τράπεζας επειδή εξυπηρέτησε γυναίκα χωρίς χιτζάμπ - Το βίντεο που τον «έκαψε» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Ο διευθυντής ιρανικής τράπεζας απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή εξυπηρέτησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα, μετέδωσε σήμερα μέσο ενημέρωσης του Ιράν, στο οποίο η μαντίλα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες και το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με κύμα διαδηλώσεων.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ο νόμος επιβάλλει σε όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό, όπως και τα μαλλιά.

"Ο διευθυντής τράπεζας της επαρχίας Κομ, ο οποίος προσέφερε τραπεζικές υπηρεσίες την Πέμπτη σε μια γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του κατόπιν εντολής του κυβερνήτη", σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Κομ, τον Αχμάντ Χατζιζαντέχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η απόλυση του διευθυντή της τράπεζας έρχεται την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κύμα αμφισβήτησης μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι "το βίντεο από το πρόσωπο αυτό χωρίς χιτζάμπ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

"Η εφαρμογή του νόμου για την μαντίλα στα κυβερνητικά ιδρύματα είναι ευθύνη του διευθυντή τους", σημείωσε ο Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο. Στο Ιράν η πλειονότητα των τραπεζών βρίσκεται στα χέρια του κράτους.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στο κύμα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι αρχές καταδικάζουν τις, όπως καταγγέλλουν, "ταραχές" που ενθαρρύνονται από την Δύση και έχουν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM