Ιράκ: Η ξηρασία αποκάλυψε μια αρχαία πόλη 3.400 ετών που βρισκόταν σε λίμνη

Ιράκ: Η ξηρασία αποκάλυψε μια αρχαία πόλη 3.400 ετών που βρισκόταν σε λίμνη Facebook Twitter
Φωτ.: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO
0

Σε μεγάλο μέρος του Ιράκ σημειώθηκαν καταστροφικές συνθήκες ξηρασίας πέρσι με αποτέλεσμα να προκύψει λειψυδρία επηρεάζοντας σημαντικά τη διαθεσιμότητα νερού. 

Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, μια λίμνη πίσω από το φράγμα της Μοσούλης στα βόρεια της χώρας συρρικνώθηκε τόσο ώστε να αποκαλύψει τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης 3.400 ετών.

Η αρχαιολογική ομάδα που ασχολείται με τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο εκτιμά ότι ο οικισμός φτιάχτηκε από το βασίλειο του Μιτάνι που απλώθηκε στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για μερικές εκατοντάδες χρόνια κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ιράκ: Η ξηρασία αποκάλυψε μια αρχαία πόλη 3.400 ετών που βρισκόταν σε λίμνη Facebook Twitter
Φωτ.: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO (Independent).

Η ομάδα αναφέρει ότι πρόκειται για μια μεγάλη αρχαία πόλη με αποθηκευτικούς χώρους αλλά και οχυρώσεις. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης αγγεία αλλά και πήλινους ογκόλιθους με γραφή. Πιστεύεται ότι η πόλη καταστράφηκε τελικά από σεισμό γύρω στο 1350 π.Χ.. 

Το βασίλειο των Μιτάνων εδραιώθηκε από το 1500 περίπου π.Χ. έως το 1300 π.Χ., γύρω από τις βόρειες παρυφές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη μέχρι να καταστραφεί ολοσχερώς από τους Χετταίους και τους Ασσύριους.

Ιράκ: Η ξηρασία αποκάλυψε μια αρχαία πόλη 3.400 ετών που βρισκόταν σε λίμνη Facebook Twitter
Φωτ.: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO (Independent).

Η ανάδυση της πόλης προκάλεσε πίεση στους αρχαιολόγους καθώς ανέμεναν η στάθμη της λίμνης να την καλύψει και πάλι. Έτσι κινήθηκαν γρήγορα για να καταγράψουν ορισμένα τουλάχιστον τμήματά της. Πλέον ο οικισμός βρίσκεται και πάλι κάτω από το νερό της λίμνης.  

Η Μέση Ανατολή είναι αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με προβλήματα στην παροχή νερού τόσο για ζώα και καλλιέργειες όσο και για τους ίδιους τους ανθρώπους λόγω της κλιματικής κρίσης που έχει φέρει ακραίες συνθήκες ξηρασίας.  

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν έχει βάλει στη λίστα θανάτου

Βασιλική Σιούτη / Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν κυνηγά στην Ευρώπη

Πρωτοσέλιδο της Sabah στοχοποιεί τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο, Cevheri Güven, αποδεικνύοντας ότι οι πράκτορες του Ερντογάν δρουν ανεξέλεγκτα στη Γερμανία. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, που τα προηγούμενα χρόνια ζούσε στην Ελλάδα, εξηγεί στη LIFO γιατί ενοχλεί τόσο το καθεστώς Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ