ΗΠΑ: Πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην Deutsche Bank επειδή είχε πελάτη τον Τζέφρι Επστάιν

ΗΠΑ: Πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην Deutsche Bank επειδή είχε πελάτη τον Τζέφρι Επστάιν Facebook Twitter
0

Η Deutsche Bank θα πληρώσει πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων που της επέβαλε ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης, επειδή επέτρεψε στον εκλιπόντα πολυεκατομμυριούχο χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν να κάνει πληρωμές σε Ρωσίδες μοντέλα και να κάνει αναλήψεις ύποπτων χρηματικών ποσών επί πέντε χρόνια ως πελάτης της γερμανικής τράπεζας.

Ο σημερινός διακανονισμός με το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης είναι ο πρώτος αυτού του είδους εις βάρος μιας τράπεζας που σχετίστηκε με τον Επστάιν. Ο χρηματιστής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.

Το πρόστιμο είναι ακόμη ένα άλλο πλήγμα για τη φήμη της Deutsche Bank καθώς διέρχεται μια σημαντική αναδιάρθρωση, μετά από πέντε χρόνια ζημιών συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Επί χρόνια, η εγκληματική, καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Επστάιν ήταν ευρέως γνωστή, εντούτοις, μεγάλα ιδρύματα συνέχιζαν να συγχωρούν αυτό το ιστορικό και να δανείζουν την αξιοπιστία τους ή τις υπηρεσίες τους προς οικονομικό κέρδος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε ανακοίνωσή του.

Η Νέα Υόρκη διαπίστωσε «σημαντικές αποτυχίες συμμόρφωσης» στις συναλλαγές της Deutsche Bank με τον Επστάιν, τον οποίο η τράπεζα θεωρούσε «υψηλού κινδύνου». Γνώριζε επίσης το παρελθόν του Επστάιν για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής ένοχης του για το αδίκημα της πορνείας το 2007, αλλά αγνόησε αυτές τις «προειδοποιητικές ενδείξεις» και διενήργησε εκατοντάδες συναλλαγές που «προφανώς αναμειγνύονται» με το παρελθόν του.

Στην ανακοίνωσή της, η πολιτεία της Νέας Υόρκης επέκρινε επίσης άλλες ξεχωριστές συναλλαγές από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, η οποία εμπλέκεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής.

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της Deutsche Bank από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η σχέση έληξε αφού αποκαλύφθηκαν περαιτέρω αρνητικά δημοσιεύματα για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει.

Οι συναλλαγές που διενήργησε η γερμανική τράπεζα περιελάμβαναν πληρωμές σε φερόμενους συνεργούς, δικηγόρους, θύματα, μοντέλα και γυναίκες από τη Ρωσία με επώνυμα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και «ύποπτες» αναλήψεις μετρητών κατά μέσο όρο 200.000 δολάρια ετησίως.

«Δεν θεωρείται ύποπτος»

Σύμφωνα με αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Deutsche Bank στάθμιζε τους κινδύνους να διατηρήσει τον Επστάιν ως πελάτη, αλλά τους παραμέρισε, δελεασμένη από τα εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα που μπορούσε να της αποφέρει.

Σύμφωνα με μια εντολή συγκατάθεσης, δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank επισκέφτηκαν τον χρηματιστή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2015 και ρώτησαν αναφορικά με νέες καταγγελίες για σεξ με ανήλικες κοπέλες. Αλλά, εμφανίστηκαν «ικανοποιημένοι» από την απάντηση του Επστάιν και δεν έκαναν τίποτα για να εξακριβώσουν τις καταγγελίες, ανέφερε η εντολή συγκατάθεσης.

Η τράπεζα επέλεξε επίσης το 2017 να μην ελέγξει πληρωμές σε ένα μοντέλο από τη Ρωσία και έναν Ρώσο διαφημιστή, «δεδομένου ότι αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι φυσιολογικός για αυτόν τον πελάτη και δεν θεωρείται ύποπτος». Η Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Επστάιν είχε περισσότερους από 40 λογαριασμούς στην Deutsche Bank, μερικοί από τους οποίους αφορούσαν το «Καταπίστευμα Πεταλούδα» (Butterfly Trust), των οποίων οι δικαιούχοι περιλάμβαναν συνωμότες για υποθέσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα ή συγκάλυψη της και ίσως ακόμη και για να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερες νέες γυναίκες», τόνισε το κείμενο του διακανονισμού του πολιτειακού υπουργείου Οικονομικών της Νέας Υόρκης.

Η αποδοχή του Επστάιν ως πελάτη «ήταν ένα κρίσιμο λάθος και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ στο προσωπικό σε υπόμνημά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM