Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για δύο μήνες η παρουσία της εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο, που τοποθετήθηκε εκεί μετά τη βίαιη εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ.Στο Καπιτώλιο θα παραμείνουν περίπου οι μισοί από τους 5.200 στρατιώτες της εθνοφρουράς που εστάλησαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου μετά την εισβολή. Την παράταση της παραμονής τους εκεί ζήτησε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

 

«Η απόφαση ελήφθη έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση του αιτήματος και εξέταση του πιθανού αντίκτυπου στην ετοιμότητα», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση.

 

Τους επόμενους δύο μήνες, το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί με την αστυνομία του Καπιτωλίου, προκειμένου να μειωθεί η παρουσία της εθνοφρουράς «όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

 


Από την πλευρά της η αστυνομία του Καπιτωλίου εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την απόφαση του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι η εθνοφρουρά έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εκεί.

 

Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα πρότεινε τη χρήση «κινητού φράχτη» για την προστασία του Καπιτωλίου, όπως και τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας δράσης στην Ουάσινγκτον, ενώ υπογράμμισε ότι η αστυνομία του Καπιτωλίου ήταν ανέτοιμη για την επίθεση στο κτίριο.

 


Με πληροφορίες από Reuters