ΗΠΑ: «Όχι» από τη δικαιοσύνη στην επαναφορά των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο

ΗΠΑ: «Όχι» από τη δικαιοσύνη στην επαναφορά των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο Facebook Twitter
0

Αμερικανικό εφετείο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να επαναλάβει τις εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε το καλοκαίρι την υιοθέτηση νέου πρωτοκόλλου για τη χρήση θανατηφόρας ένεσης για την εκτέλεση καταδικασμένων και είχε προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις μετά τις 9 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε καμία εκτέλεση από το 2003, αλλά και την οργή όσων αντιτίθενται στην εσχάτη των ποινών. Τέσσερις καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα του νέου πρωτοκόλλου. Στα τέλη Νοεμβρίου δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεσή τους εν αναμονή δικαστικής απόφασης για το θέμα.

Ο Μπαρ είχε κάνει έφεση ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής, όμως το εφετείο της Ουάσιγκτον εκτίμησε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο δεν πληροί «τα αυστηρά κριτήρια» για να δικαιωθεί. «Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει εσπευσμένα στις εκτελέσεις με στόχο να αποφύγει τη νομική και συνταγματική εξέταση του νέου της πρωτοκόλλου», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των καταδικασθέντων, ο Σον Νόλαν.

Πλέον η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του το πράσινο φως για τις εκτελέσεις.  Η Ουάσιγκτον ελπίζει να μπορέσει να προχωρήσει την επόμενη Δευτέρα στην εκτέλεση του Ντάνιελ Λι, ενός υπέρμαχου της υπεροχής της λευκής φυλής ο οποίος καταδικάστηκε το 1999 στην εσχάτη των ποινών για έναν τριπλό φόνο.

Ολοένα και λιγότερες αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Από τις 25 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, οι 13 έγιναν στο Τέξας. Εξάλλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί τα τελευταία 45 χρόνια.

Όμως ο Τραμπ, που επιθυμεί την επανεκλογή του το 2020, ζητεί τακτικά την επαναφορά την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυρίως για φόνους αστυνομικών ή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM