ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσημα το νέο του επιτελείο

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσημα το νέο του επιτελείο Facebook Twitter
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε τη νέα του ομάδα (EPA)
0

«Έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο οι ΗΠΑ» δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του.

«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσιγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε στο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες του POlitico/APE/AFP/Reiters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM