Δέκα πολιτείες των ΗΠΑ υπέβαλαν μηνύσεις σε βάρος της Google κατηγορώντας τον τεχνολογικό «γίγαντα» για παράνομο μονοπώλιο στις διαδικτυακές διαφημίσεις.

 

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ανακοίνωσε πως μήνυσε την Google της Alphabet Inc. για λογαριασμό ενός συνασπισμού Πολιτειών, που καταλογίζουν στην πολυεθνική στρατηγική χειραγώγησης της αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. 

 

Παράλληλα εγείρουν ερωτήματα για μία φημολογούμενη συμφωνία που αφορά το Facebook και παρεμβάσεις σε δημοπρασίες διαφημίσεων, με κωδικές ονομασίες εμπνευσμένες από το έπος επιστημονικής φαντασίας "Star Wars". «Αυτός ο Γολιάθ του διαδικτύου εκμεταλλεύτηκε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές» δήλωσε ο εισαγγελέας Κεν Πάξτον την Τετάρτη.

 

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια

 

Η Google εξασφαλίζει μεγάλο μέρος των κερδών της από τις διαφημίσεις, με τη μητρική εταιρεία να καταγράφει έσοδα 37,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ηλεκτρονικές διαφημίσεις στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της. 

 

Η νέα αγωγή που θέτει στο στόχαστρο την δραστηριότητα της εταιρείας, ανοίγει ένα δεύτερο, μεγάλο «μέτωπο» για τον κολοσσό, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει πως η Google καταστέλλει παρανόμως τον ανταγωνισμό. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μία σειρά πολιτειών κατηγορούν την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές στο κομμάτι των διαδικτυακών αναζητήσεων.

 

Εκπρόσωπος της Google δεν προέβη σε κάποιο άμεσο σχόλιο αλλά κατά το παρελθόν η εταιρεία έχει αρνηθεί όλες τις σχετικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές και πως οι υπηρεσίες της ωφελούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. 

 

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πάξτον λέει ότι το Τέξας υπέβαλε αγωγή εναντίον της Google για αθέμιτη συμπεριφορά, πρακτικές αποκλεισμού και παραπλανητικές εκπροσωπήσεις. Παράλληλα αναφέρει ότι η Google είχε χρησιμοποιήσει τη μονοπωλιακή της θέση στη διαφημιστική αγορά για να ελέγξει τις τιμές, κάνοντας συμμαχίες για να ελέγξει δημοπρασίες διαφημίσεων.

 

Στο πλευρό του Τέξας συντάσσονται και οι πολιτείες Αρκάνσας, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισισίπι, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Γιούτα. 

 

Στις 20 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επίσης υποβάλει μήνυση σε βάρος τη Google, κατηγορώντας την εταιρεία πως διατηρεί την θέση «κλειδοκράτορα» στο Διαδίκτυο, μέσω συμφωνιών που αποκλείουν με παράνομους τρόπους τους ανταγωνιστές της. 

 

Η «έχθρα» με την Apple και η παράλληλη συμφωνία

 

Στη δική του μήνυση, το υπουργείο Δικαιοσύνης εστιάζει στις σχέσεις τις Google με την Apple. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η Goolge δίνει δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις σε κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, παρόχους συμβολαίων και εταιρείες εφαρμογών περιήγησης, ώστε να διατηρήσουν το Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Safari της Apple. 

 

Δημοσίως, η μητρική Alphabet παραδέχεται ότι πληρώνει άλλες εταιρείες για την «κίνηση» των ηλεκτρονικών αναζητήσεων. Αναλυτές εκτιμούν πως η Google καταβάλει στην Apple περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τέτοιες υπηρεσίες. 

 

Μπορεί σε άλλα μέτωπα η Apple και η Google να διατηρούν μία σχεδόν διαβόητη αντιπαλότητα αλλά «πίσω από την αυλαία» διατηρούν μια συμφωνία 8 εώς 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, που ζητά από την Google να δικαιολογήσει γιατί απαγορεύει σε άλλες πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων να λειτουργούν στα διαφημιστικά της δίκτυα. 

 

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr