ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ναυάγιο μετά από 130 χρόνια, στον πυθμένα λίμνης

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου μετά από 130 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: shipwreckmuseum
0

Τα συντρίμμια του πλοίου Atlanta, ηλικίας 130 ετών, που πολλοί θεωρούσαν ότι είχε χαθεί για πάντα, ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα της λίμνης Superior.

Σχεδόν 35 μίλια μακριά από το Deer Park του Μίσιγκαν, το «υπέροχα διατηρημένο ναυάγιο», βρίσκεται στα θολά νερά σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων (198,12 μ) κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, σύμφωνα με την Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS), η οποία ανακοίνωσε την ανακάλυψή την Πέμπτη.

Η GLSHS εντόπισε τα συντρίμμια με τη χρήση σόναρ σε συνεργασία με τη Marine Sonic Technology, αφού χαρτογράφησαν περισσότερα από 2.500 μίλια της λίμνης Superior το καλοκαίρι του 2021.

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου μετά από 130 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: shipwreckmuseum

Το Atlanta βυθίστηκε ενώ μετέφερε ένα φορτίο κάρβουνο, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις 4 Μαΐου 1891, ενώ το ρυμουλκούσε το ατμόπλοιο Wilhelm.

Το επταμελές πλήρωμα ανέβηκε σε μια σωσίβια λέμβο και κωπηλατούσε για ώρες μέχρι να φτάσει στον φάρο Crisp Point Life-Saving Station.

Ενώ προσπαθούσε το πλήρωμα να φτάσει κοντά στον σταθμό, η λέμβος ανατράπηκε και μόνο δύο μέλη κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια στην ακτή.

Ο Corey Adkins, διευθυντής επικοινωνίας και περιεχομένου της GLSHS, είπε ότι οι λεπτομερείς αναφορές του ναυαγίου προέρχονται από μαρτυρίες επιζώντων που καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Διάσωσης Ζωής των ΗΠΑ. 

Οι εικόνες του ναυαγίου που τραβήχτηκαν από ένα ROV (Remote Operated Vehicle) δείχνουν τα υπολείμματα ενός τροχού, τουαλέτες και σπασμένα κατάρτια.

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου μετά από 130 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: shipwreckmuseum

Σύμφωνα με τον Bruce Lynn, τον εκτελεστικό διευθυντή της GLSHS, είναι σπάνιο ναυάγια να εντοπιστούν σε τέτοιες συνθήκες μετά από τόσο καιρό. Το ναυάγιο παρέμεινε ιδιαίτερα καλά διατηρημένο χάρη στα παγωμένα νερά της λίμνης Superior.

«Είναι πραγματικά περίτεχνο και εξακολουθεί να είναι όμορφο μετά από 130 χρόνια στον βυθό της λίμνης Superior», είπε ο Lynn.

Οι επιζώντες είχαν πει ότι και οι τρεις ιστοί του πλοίου έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, κάτι που υποστηρίζουν και οι εικόνες από το ναυάγιο.

Ο Adkins είπε ότι αν και υπάρχει σχέδιο για να γίνει μια έκθεση για το ναυάγιο, ωστόσο εξήγησε ότι είναι παράνομο να σώσεις οτιδήποτε από το ναυάγιο εκτός αν έχεις ειδική άδεια.

«Αυτό το ναυάγιο είναι τόσο βαθιά σε σύγκριση με άλλα που βρήκαμε, που θα θέλαμε να το αφήσουμε ανενόχλητο».

Θα είναι δύσκολο για τους δύτες να φτάσουν στο σημείο του ναυαγίου ενώ η GLSHS δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία του αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM