Η Λίζα Μοντγκόμερι, η μόνη γυναίκα κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή με θανατική ποινή στις ΗΠΑ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί.

 

Της χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση σε φυλακή στο Terre Haute της Ιντιάνα, μετά την απόφαση άρσης της εκτέλεσης της, την τελευταία στιγμή, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

 

Η υπόθεση προσέλκυσε την προσοχή του κοινού και των Μέσων, όταν οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι ήταν ψυχικά άρρωστη και υπέστη σοβαρή κακοποίηση ως παιδί.

 

Η 52χρονη καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι στραγγάλισε μια έγκυο γυναίκα πριν κόψει την κοιλιά της και απαγάγει το μωρό της στο Μιζούρι το 2004.

 

Το θύμα της, η 23χρονη Μπόμπι Τζο Στίνετ κατέληξε έπειτα από ακατάσχετη αιμορραγία.

 

Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή τρόφιμος που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τα τελευταία 67 χρόνια.

 

Σύμφωνα με μάρτυρες, μια γυναίκα που στεκόταν δίπλα στο Μοντγκόμερι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτέλεσης, αφαίρεσε τη μάσκα προσώπου της τροφίμου και τη ρώτησε αν είχε κάποια τελευταία λόγια. Η Μοντγκόμερι απάντησε «όχι» και δεν είπε τίποτα άλλο.

 

Κηρύχθηκε νεκρή στις 01:31 (τοπική ώρα). Η δικηγόρος της Μοντγκόμερι, Κέλι Χένρι, είπε ότι όλοι όσοι είχαν συμμετάσχει στην εκτέλεση «θα πρέπει να αισθάνονται ντροπή».

 

«Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε τις διαδικασίες για να σκοτώσει αυτή τη κατεστραμμένη και παραληρητική γυναίκα. Η εκτέλεση της Λίζας Μοντγκόμερι απείχε πολύ από την απόδοση δικαιοσύνης» είπε.

 

«Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την εκτέλεση ενός ατόμου που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ορθολογικά την εκτέλεσή του. Η τρέχουσα διοίκηση το γνωρίζει αυτό. Και την σκότωσαν ούτως ή άλλως. Παραβίαση του Συντάγματος, του ομοσπονδιακού νόμου, των δικών του κανονισμών και μακροχρόνιων κανόνων στην πορεία» ανέφερε η δικηγόρος της.

 

Η εκτέλεση είχε αναβληθεί δύο φορές - πρώτα λόγω του κορωνοϊού και έπειτα από έναν δικαστή - ώσπου μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου άνοιξε τον δρόμο για να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα).

 

Σε μια δραματική κίνηση αργά τη Δευτέρα, ένας δικαστής στην Ιντιάνα διέκοψε την προγραμματισμένη χορήγηση της θανατηφόρου ένεση έως ότου να διεξαχθεί ακρόαση για να κριθεί η ψυχική της ικανότητα.

 

Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι είχε γεννηθεί με εγκεφαλική βλάβη και ήταν ψυχικά άρρωστη για να οδηγηθεί σε εκτέλεση.

 

Ως παιδί ήταν θύμα κακοποίησης από τον πατέρα της σεξουαλικά και σωματικά και trafficking από τη μητέρα της, ανέφεραν μέλη της οικογένειάς της. Η μεταχείριση της ήταν τόσο βίαιη που θύμιζε βασανιστήρια, είπαν οι δικηγόροι της.

 

Η ομάδα της πιστεύει ότι τη στιγμή της διάπραξης του εγκλήματος, η Μοντγκόμερι ήταν ψυχωτική και δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα. Η γνώμη αυτή υποστηρίζεται από 41 σημερινούς και πρώην δικηγόρους, καθώς και από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Ωστόσο, η οικογένεια και οι φίλοι του θύματος της λένε ότι η δολοφονία που διαπράχθηκε από τη Μοντγκόμερι ήταν τόσο τρομερή που της άξιζε να δολοφονηθεί ανεξάρτητα από την ψυχική της υγεία.

 

Σκότωσε την 23χρονη Στίνετ στο Skidmore του Μιζούρι ενώ είχαν γίνει φίλες μέσω διαδικτύου με το θύμα. Η Μοντγκόμερι πήγε στο σπίτι του θύματος, με αφορμή την κοινή αγάπη τους για τα σκυλιά. Πάλεψε με την έγκυο γυναίκα, την στραγγαλίζει με ένα σχοινί, έκοψε την κοιλιά της και της αφαίρεσε το μωρό.

 

Βρέθηκε ένοχη για το έγκλημα το 2007. Την επόμενη ημέρα, καταδικάστηκε σε θάνατο.

 

Εκτελέσεις πριν την αποχώρηση Τραμπ

 

Τον Ιούλιο, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε και πάλι τις εκτελέσεις, παρόλο που οι πολιτείες είχαν αναστείλει από την πλευρά τους την εκτέλεση των θανατικών ποινών που είχαν επιβληθεί από πολιτειακά δικαστήρια ώστε να μην εκθέσουν στον ιό το προσωπικό των φυλακών ή τους μάρτυρες των εκτελέσεων.

 

Μέχρι και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει το πράσινο φως για ακόμα 2 εκτελέσεις θανατοποινιτών. Έτσι θα γίνει ο «πιο παραγωγικός» πρόεδρος σε εκτελέσεις των τελευταίων 130 ετών, με συνολικά 13, από τον Ιούλιο.

 

Παραδοσιακά οι απερχόμενοι πρόεδροι αναβάλλουν τις εκτελέσεις κατά τη μεταβατική περίοδο, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε έξι νέες εκτελέσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου.

 

Οι εκτελέσεις που απομένουν μέχρι την αποχώρηση Τραμπ

 

- Ο Κόρι Τζόνσον καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά ατόμων, που σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Η νομική ομάδα του Τζόνσον υποστήριξε ότι πάσχει από πνευματική αναπηρία, που σχετίζεται με σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Η εκτέλεση του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου.

 

- Ο Ντάστιν Τζον Χιγκς καταδικάστηκε για απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών το 1996 στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Ο Χιγκς δεν σκότωσε κανένα από τα θύματά του. Ο συγκατηγορούμενός του, Γουίλις Χέινς το έκανε, μετά από εντολή του Χιγκς. Ο Χέινς είπε ότι ο Χιγκς δεν τον απειλούσε, ούτε τον ανάγκασε να πυροβολήσει. Ο Χιγκς έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 15 Ιανουαρίου.

 

 

 

 

Με πληροφορίες της Washington Port/BBC/Reuters