No.1

ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Κολούμπια/ Φωτ.: EPA
0

Τριακόσιες συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY) κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. 

Ο John Chell, επικεφαλής της περιπολίας, λέει ότι έγιναν 282 συλλήψεις - 173 από το City College και 119 από το Columbia. . Όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που συνελήφθησαν, η Rebecca Weiner, αναπληρώτρια επίτροπος του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, λέει ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν γνωστοί στις αρχές, καθώς έχουν συνδεθεί με προηγούμενες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η «μαζική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κολούμπια για την απομάκρυνση όσων διέκοπταν μια ειρηνική διαμαρτυρία. Σε άλλα σημεία, αντίπαλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν σε φιλοπαλαιστινιακές κατασκηνώσεις στο Λος Άντζελες.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η αντιπρύτανης Mary Osako δήλωσε ότι «σημειώθηκαν φρικτά περιστατικά στον καταυλισμό απόψε».  Επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο «κάλεσε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για αμοιβαία υποστήριξη». 
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μασκοφόρους αντιδιαδηλωτές - που υποστηρίζουν το Ισραήλ - να επιτίθενται στους διαμαρτυρόμενους  τους με ξύλα και να προσπαθούν να διαλύσουν οδοφράγματα.

Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν κατακλυστεί από διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι φοιτητές απαιτούν μποϊκοτάζ εταιρειών και προσώπων που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ. 

Στην περίπτωση του Columbia, απ’ όπου ξεκίνησαν οι εμβληματικές κινητοποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της διοίκησης του πανεπιστημίου ναυάγησαν. Η πρύτανης του Columbia, είχε δώσει διορία μέχρι χτες στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.

Έπειτα, διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του Hamilton Hall, ενώ το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αποβολές. Πρόκειται για ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, καθώς είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν μέχρι το πανεπιστήμιο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν την αποεπένδυση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, ενώ περίπου χίλιοι έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM