ΗΠΑ: Αποζημίωση στην οικογένεια των νεκρών από την λάθος επίθεση με drone στην Καμπούλ

ΗΠΑ: Αποζημίωση στην οικογένεια των νεκρών από την λάθος επίθεση με drone στην Καμπούλ Facebook Twitter
0

Το Πεντάγωνο προσέφερε απροσδιόριστο ποσό ως αποζημίωση στους συγγενείς των 10 αμάχων που πέθαναν στην λάθος επίθεση με drone της 29ης Αυγούστου στην Καμπούλ.

Κατά την επίθεση πέθανε ο Zemari Ahmadi και εννέα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι συνεργάζεται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H προσφορά αποζημίωσης έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης την Πέμπτη μεταξύ του Colin H. Kahl, υφυπουργού Άμυνας για θέματα πολιτικής και του Steven Kwon, ιδρυτή και προέδρου της Nutrition & Education International, του οργανισμού βοήθειας όπου εργαζόταν ο Zemari Ahmadi, οδηγός του λευκό sedan Toyota που χτυπήθηκε από το αμερικανικό drone.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και στρατιωτικοί διοικητές παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι ο ο Ahmadi δεν είχε καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με ό, τι είχαν ισχυριστεί προηγουμένως στρατιωτικοί αξιωματούχοι. 

Η μόνη σχέση του με την τρομοκρατική ομάδα φαίνεται να ήταν μια φευγαλέα και αβλαβής αλληλεπίδραση με ανθρώπους σε αυτό που οι στρατιωτικοί πίστευαν ότι ήταν σπίτι του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ. Ένας πρώτος σύνδεσμος που οδήγησε τους στρατιωτικούς αναλυτές να κάνουν τη μια εσφαλμένη κρίση μετά την άλλη, ενώ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Ahmad για οκτώ ώρες πριν σκοτώσουν αμάχους με το drone, όπως αποδείχθηκε.

«Ο Colin H. Kahl σημείωσε ότι η επίθεση ήταν ένα τραγικό λάθος και ότι ο κ Zemari Ahmadi και άλλοι που σκοτώθηκαν ήταν αθώα θύματα που δεν είχαν καμία ευθύνη και δεν συνδέονταν με το ISIS-K ή απειλές για τις αμερικανικές δυνάμεις», ανέφερε η δήλωση του ο επικεφαλής εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, John F. Kirby.

Πρόσθεσε ότι ο Dr. Kwon είχε περιγράψει τη δουλειά που έκανε ο Ahmadi με την ομάδα βοήθειας εδώ και πολλά χρόνια ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, «παρέχοντας φροντίδα και σωτήρια βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στο Αφγανιστάν».

Η δήλωση του Πενταγώνου ήρθε αφού τα μέλη της οικογένειας του Ahmadi στην Καμπούλ κατήγγειλαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους για μετεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε τους είχαν κάνει κάποια προσφορά.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν την Παρασκευή ότι κανένα συγκεκριμένο ποσό δεν συζητήθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης, αλλά ότι αυτό θα γίνει σε μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ του τμήματος και του οργανισμού βοήθειας και των δικηγόρων του, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό της οικογένειας στο Αφγανιστάν.

Το Κογκρέσο εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να πληρώνει έως και 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για αποζημίωση υλικών ζημιών, τραυματισμών ή θανάτων που σχετίζονται με τις ενέργειες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για «πληρωμές των ήρωων» στα μέλη οικογένειας των τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, όπως αφγανικά ή ιρακινά στρατεύματα που πολεμούν την Αλ Κάιντα ή τον ISIS.


Οι αποζημιώσεις για θανάτους που προκλήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό ποικίλουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Για το οικονομικό έτος 2019, για παράδειγμα, το Πεντάγωνο προσέφερε 71 τέτοιες αποζημιώσεις από 131 έως 35.000 δολάρια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ