Το Instagram ζήτησε συγγνώμη επειδή προωθεί δίαιτες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές

Το Instagram ζήτησε συγγνώμη επειδή προωθεί δίαιτες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές Facebook Twitter
0

Το Instagram ζήτησε συγγνώμη για ένα λάθος που οδήγησε τον αλγόριθμο να διαφημίσει περιεχόμενο από βλαβερές δίαιτες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές

Η πλατφόρμα προτείνει εδώ και καιρό διάφορους όρους, μεταξύ άλλων «fasting» (νηστεία) και «appetite suppressant» (κατασταλτικό όρεξης), που χρήστες φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει ευάλωτα άτομα στην υποτροπή. 

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, είπε στο BBC πως οι προτάσεις πυροδοτήθηκαν από μια νέα λειτουργία αναζήτησης. 

Το Instagram ζήτησε συγγνώμη επειδή προωθεί δίαιτες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές Facebook Twitter
Το νέο χαρακτηριστικό περισσότερο προκάλεσε παρά έλυσε τα προβλήματα στην αναζήτηση.

«Πρόσφατα προσθέσαμε μια νέα λειτουργία αναζήτησης στο Instagram, πέρα από hashtag και ονόματα χρηστών, για να βοηθήσουμε τους χρήστες να ανακαλύπτουν πιο εύκολα και να εξερευνούν περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Στο πλαίσιο του νέου χαρακτηριστικού, όταν πληκτρολογείς στην μπάρα αναζήτησης, προτείνουμε θέματα που ίσως θέλει κανείς να ψάξει», ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook.

«Οι προτάσεις, καθώς επίσης τα ίδια τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, περιορίζονται σε γενικά ενδιαφέροντα, και η απώλεια βάρους δεν θα έπρεπε να είναι ένα από αυτά», τόνισε. 

Η εταιρία είπε ότι επιβλαβείς όροι έχουν πλέον αφαιρεθεί και το ζήτημα με το επίμαχο χαρακτηριστικό αναζήτησης έχει επιλυθεί. 

Περιεχόμενο που προωθεί διαταραχές είναι απαγορευμένο στο Instagram, ενώ αναρτήσεις που διαφημίζουν προϊόντα απώλειας βάρους υποτίθεται ότι είναι κρυμμένα από χρήστες κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, το λάθος αποδεικνύει πως οι πολιτικές μόνο δεν μπορούν να ελέγξουν τους αλγόριθμους της πλατφόρμας. 

Η Lauren Black, influencer του Instagram, είπε πως κάθε φορά που χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα, της έδειχνε περιεχόμενο σχετικό με μέτρηση θερμιδών και δίαιτες, ενώ πολλοί χρήστες που αναζητούν συμβουλές για να επανακάμψουν από διατροφικές διαταραχές ήρθαν αντιμέτωποι με φρικτά πράγματα στην πλατφόρμα, δυνητικά καταστροφικά για την υγεία τους. 

H Hope Virgo, που ασχολείται με τις διατροφικές διαταραχές, είπε ότι η αλγόριθμος εξακολουθεί να βάζει προτεραιότητα αναρτήσεις σχετικές με δίαιτες, και πως πολλοί άνθρωποι με ιστορικό διατροφικών διαταραχών συνεχίζουν να βλέπουν ανάλογες προτάσεις. 

Το Instagram από την πλευρά του, σημείωσε ωστόσο πως προωθεί μόνο την συζήτηση γύρω από το fitness  και υγιεινές δίαιτες στο τμήμα Explore της εφαρμογής. 

Με πληροφορίες από Insider

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ