Ινδονησία: Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν το Μπαλί μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Ινδονησία: Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν το Μπαλί μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Facebook Twitter
EPA
0

Χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν σήμερα (30/11) το Μπαλί, την επομένη της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Ντενπάσαρ.

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει για τρεις ημέρες λόγω της τέφρας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στο νησί αυτό της Ινδονησίας.


Το επίπεδο συναγερμού στο όρος Αγκούνγκ παραμένει στη μέγιστη κλίμακα, όμως μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου επέτρεψε στις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του χθες το απόγευμα.


Περίπου 120.000 ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα στο νησί με τις παραδεισένιες παραλίες που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του όρους Αγκούνγκ η οποία οδήγησε επίσης στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν πέριξ του ηφαιστείου.


«Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, επαναλήφθηκαν οι πτήσεις και η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα» δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου, ο Ισραουάντι, που δεν έχει επίθετο όπως και πολλοί Ινδονήσιοι.


Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Ντενπάσαρ, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.


Αντίθετα, το διεθνές αεροδρόμιο Λόμποκ, ενός γειτονικού νησιού, έκλεισε και πάλι σήμερα λόγω της τέφρας του ηφαιστείου που κατευθυνόταν προς τα εκεί. Η ηφαιστειακή τέφρα είναι επικίνδυνη για τους κινητήρες των αεροπλάνων.


Φθάνοντας σε ύψος λίγο πάνω από τα 3.000 μέτρα και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς Κούτα και Σεμινγιάκ, το ηφαίστειο εκλύει πυκνό γκρίζο καπνό που προκαλεί φόβους για έκρηξη ανά πάσα στιγμή.


Ειδικοί παρατηρούν πως η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου ανταποκρίνεται σε εκείνην που είχε παρατηρηθεί κατά τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε πριν από 54 χρόνια. Περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι τέφρας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φθάνοντας μέχρι την Τζακάρτα, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων, προκαλώντας μια σκοτεινιά που οδήγησε στη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμό για έναν χρόνο.


Αν και το ηφαίστειο μοιάζει να εκλύει λιγότερη τέφρα και καπνό σήμερα, ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έπειτα από μια σειρά μικρών εκρήξεων.


«Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκρηξης εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο σημαντική θα είναι», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ντέβι Καμίλ, από το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας.


«Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM