Η φυλή των Σιού στην Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει νομική δράση κατά της απόφασης Τραμπ να ολοκληρώσει τον πετρελαιαγωγό που διασχίζει τα εδάφη τους, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Ο αγωγός που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιλινόις είναι σχεδόν έτοιμος, εκτός από το τμήμα που διατρέχει τη λίμνη Oahe, η οποία τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τη φυλή των Σιού  στη Βόρεια Ντακότα.

 

 «Η Φυλή των Σιού θα συνεχίσει αταλάντευτα τις νομικές ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι  η διαδικασία του αγωγού είναι νόμιμη και δίκαιη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της φυλής …Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη και την υγεία και την ευημερία  εκατομμυρίων Αμερικανών", σημειώνεται επίσης μεταξύ άλλων.

 

Μήνες διαμαρτυριών από Ιθαγενείς Αμερικανούς, οικολόγους και βετεράνους του στρατού είχαν αναγκάσει  την κυβέρνηση Ομπάμα να διατάξει την παύση της κατασκευής του αγωγού το Δεκέμβριο το 2016.

 

Η συγκεκριμένη φυλή είναι η 6η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με πληθυσμό 8 χιλιάδων ατόμων. Η έκταση που της ανήκει είναι 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.