Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα δώσει σήμερα το πράσινο φως για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, ένα κολοσσιαίο έργο που είχε μπλοκαριστεί από τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Τραμπ αναμένεται να εγκρίνει επίσης το σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου της εταιρείας Energy Transfer Partners στη Βόρεια Ντακότα. Η πορεία που θα ακολουθούσε αυτός ο αγωγός απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις μαζικές κινητοποιήσεις οικολόγων αλλά και των ιθαγενών της περιοχής. Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού κατήγγειλε ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους.  

 

Ο αγωγός Dakota Access, που θα κοστίσει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μεταφέρει αργό από την πετρελαιοπηγή Μπάκεν της Βόρειας Ντακότας στον Κόλπο του Μεξικού δια μέσου των μεσοδυτικών Πολιτειών. Η εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με το Reuters.

 

 

Το σχέδιο κατασκευής του Keystone XL, της εταιρείας Transcanada Corp, απορρίφθηκε το 2015 μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που εξέφραζαν επί επτά χρόνια οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος.