Ινδία: Το λογισμικό Pegasus «εντοπίστηκε στο κινητό φυλακισμένου επικριτή της κυβέρνησης Μόντι»

Ινδία: Το λογισμικό Pegasus «εντοπίστηκε στο κινητό φυλακισμένου επικριτή της κυβέρνησης Μόντι» Facebook Twitter
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι - Πηγή: Associated Press.
0

Η δίωξη κατά του Ρόνα Γουίλσον στην Ινδία, ενός φυλακισμένου ακτιβιστή και επικριτή της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, αναμένεται να διερευνηθεί περαιτέρω μετά τις καταγγελίες ότι το κινητό του τηλέφωνο παραβιάστηκε από το ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, λίγους μήνες πριν από την αμφιλεγόμενη σύλληψή του.

Μια ανάλυση της κατάστασης του τηλεφώνου του Γουίλσον από τη Διεθνή Αμνηστία βρήκε στοιχεία ότι το Pegasus είχε προσβάλει τη συσκευή, μεταξύ Ιουλίου 2017 και Μαρτίου 2018, τρεις μήνες δηλαδή πριν από τη σύλληψή του κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Ο Γουίλσον αποτελεί μέρος συνολικά 12 συγγραφέων δικηγόρων και καλλιτεχνών που βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα από το 2018 έχοντας πλούσια δράση στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των Ινδών που ανήκουν σε χαμηλότερες κάστες.

Τα άτομα αυτά, αρνούνται πλήρως την εμπλοκή τους σε τρομοκρατικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της σχεδίασης δολοφονίας του πρωθυπουργού Μόντι. Ακτιβιστές και δικηγόροι που εξέτασαν τις υποθέσεις ισχυρίστηκαν ότι περιλάμβαναν σοβαρές «διαδικαστικές παρατυπίες» από τις ινδικές αρχές.

Η υπόθεση παρακολούθησης του Γουίλσον με το Pegasus αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα εργαλεία ψηφιακής επιτήρησης φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των ακτιβιστών.

Μόλις ένα τηλέφωνο μολυνθεί με το Pegasus, οι χειριστές του spyware έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων, ανάγνωσης μηνυμάτων, διείσδυσης σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές και παρακολούθησης της φυσικής τοποθεσίας ενός ατόμου. Το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί επίσης να μετατρέψει ένα κινητό σε συσκευή ακρόασης.

Η βάση δεδομένων που διέρρευσε σχετικά με άτομα που οι συσκευές τους περιείχαν το Pegasus αποτελούνταν δεκάδες χιλιάδες αριθμούς τηλεφώνου ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ