Ηλεκτρονικά τσιγάρα με συνταγή γιατρού για να κόψουν το τσιγάρο

Ηλεκτρονικά τσιγάρα με συνταγή γιατρού για να κόψουν το τσιγάρο Facebook Twitter
0

Σε 40 χώρες έχει απαγορευτεί η πώλησή του, σε 12 έχει απαγορευτεί ακόμα και η χρήση του, ενώ στις περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν επιτρέπεται η άτμιση σε κλειστούς χώρους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης στη διεθνή κοινότητα ως προς τη χρησιμότητά του αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στην Αγγλία βαίνει ήδη προς την κατεύθυνση συνταγογράφησης του ηλ. τσιγάρου ως εγκεκριμένης μεθόδου περιορισμού του καπνίσματος.

Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έχει ήδη καλέσει τις εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να ενταχθούν τα προϊόντα τους στη λίστα του NHS.

Κόβοντας το κλασικό τσιγάρο

Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα στην Αγγλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας καθώς κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 64.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) το 14,1% των ενηλίκων, δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι καπνιστές. Το ποσοστό αυτό σημειώνει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με το ποσοστό των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ αποτελεί τη δημοφιλέστερη λύση των πρώην καπνιστών ως μεταβατικό στάδιο στην προσπάθειά τους να κόψουν τα προϊόντα καπνού. Λιγότεροι είναι πλέον εκείνοι που επιλέγουν τρόπους, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης. Σε αυτή την τάση η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση. Ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι τα συνταγογραφημένα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την προοπτική να μειώσουν τα ποσοστά των καπνιστών σε όλη τη χώρα».

Τα υπέρ και τα κατά

Το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως φαρμακευτικού προϊόντος είναι ότι η άτμιση έχει αποδειχτεί κατά πολύ λιγότερο επιβλαβής σε σύγκριση με το κάπνισμα. Παλαιότερη έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας (PHE) δείχνει μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει δύο από τα πιο τοξικά συστατικά του καπνού, την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στον αντίποδα, κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι στα υγρά που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εντοπιστεί και κάποιες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ανοσοποιητικά κύτταρα των πνευμόνων και να δημιουργήσουν φλεγμονές. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως η άτμιση ως εγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ωθήσει ακόμα και εκείνους που δεν καπνίζουν στη δοκιμή της.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έχει ξεκαθαρίσει ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα που ίσως εγκριθούν, θα περνούν από ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM