Η X του Έλον Μασκ μηνύει τη Νέα Υόρκη για τον νέο νόμο περί διαφάνειας στα social media

Η X του Έλον Μασκ μηνύει τη Νέας Υόρκη για τον νέο νόμο περί διαφάνειας στα social media Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η εταιρεία X του Έλον Μασκ προσέφυγε την Τρίτη στη Δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου της Νέας Υόρκης που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για το πώς διαχειρίζονται προβληματικές αναρτήσεις.

Ο νόμος, που υπογράφηκε από τη Δημοκρατική κυβερνήτη Κάθι Χότσουλ στα τέλη του 2023, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους. Ωστόσο, η X υποστηρίζει πως η νέα νομοθεσία παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και έρχεται σε σύγκρουση με τον ομοσπονδιακό νόμο του 1996 (γνωστός ως Section 230), ο οποίος επιτρέπει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να διαχειρίζονται περιεχόμενο κατά την κρίση τους.

Στη μήνυση που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η X υποστηρίζει ότι ο νόμος επιχειρεί να επιβάλει «πολιτικά φορτισμένες δηλώσεις» και να επηρεάσει τις αποφάσεις περί διαχείρισης περιεχομένου, πιέζοντας τις εταιρείες να λογοκρίνουν απόψεις που ενδεχομένως ενοχλούν την Πολιτεία.

Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι εξετάζει την καταγγελία και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα social media

Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες social media να καταθέτουν δύο φορές τον χρόνο αναφορές που εξηγούν πώς ορίζουν και πώς αντιμετωπίζουν περιεχόμενο μίσους, ρατσιστικά ή εξτρεμιστικά σχόλια και παραπληροφόρηση. Παράλληλα, θα πρέπει να παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις διαδικασίες εποπτείας περιεχομένου, τον αριθμό των αναρτήσεων που επισημάνθηκαν ή διαγράφηκαν και το πόσοι χρήστες τις είδαν ή τις κοινοποίησαν.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες που συνέταξαν το νομοσχέδιο, Μπραντ Χόιλμαν-Σιγκάλ και Γκρέις Λι, ανέφεραν πως στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των τεχνολογικών κολοσσών.

Η X, πάντως, είναι μία από τις πλατφόρμες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής τα τελευταία χρόνια. Σε επιστολή του 2024 προς εκπρόσωπο της εταιρείας, οι συντάκτες του νομοσχεδίου χαρακτήρισαν τον Έλον Μασκ και την πολιτική της X «απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».

Η επιστολή αυτή είχε σταλεί πριν ο Μασκ αναλάβει, έστω και προσωρινά, ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πώς το Twitter έχει αλλάξει από τότε που εξαγοράστηκε από τον Μασκ

Από τότε που αγόρασε το Twitter το 2022 και το μετονόμασε σε X, ο Μασκ έχει διαλύσει το συμβουλευτικό σώμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης της εταιρείας, ενώ έχει άρει παλαιότερους κανόνες για το μίσος και την παραπληροφόρηση, στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου». Έχει, επίσης, επαναφέρει λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί λόγω διάδοσης θεωριών συνωμοσίας, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την αλληλεπίδραση στην πλατφόρμα προσφέροντας χρηματικά κίνητρα στους δημιουργούς περιεχομένου.

Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι από τότε έχει αυξηθεί η ρητορική μίσους και η παρενόχληση στην πλατφόρμα. Η X είχε επίσης μηνύσει μη κερδοσκοπική οργάνωση που μελετά την παραπληροφόρηση, σε μία αγωγή που απορρίφθηκε τον Μάρτιο.

Ο νόμος της Νέας Υόρκης είναι εμπνευσμένος από αντίστοιχο νόμο στην Καλιφόρνια, ο οποίος είχε επίσης προκαλέσει αγωγή από την X. Πέρυσι, ομοσπονδιακό εφετείο μπλόκαρε προσωρινά βασικά σημεία του καλιφορνέζικου νόμου λόγω ζητημάτων ελευθερίας του λόγου. Η πολιτεία τελικά ήρθε σε συμβιβασμό και δεν τον εφάρμοσε.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM