Η X του Έλον Μασκ μηνύει τη Νέα Υόρκη για τον νέο νόμο περί διαφάνειας στα social media

Η X του Έλον Μασκ μηνύει τη Νέας Υόρκη για τον νέο νόμο περί διαφάνειας στα social media Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η εταιρεία X του Έλον Μασκ προσέφυγε την Τρίτη στη Δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου της Νέας Υόρκης που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για το πώς διαχειρίζονται προβληματικές αναρτήσεις.

Ο νόμος, που υπογράφηκε από τη Δημοκρατική κυβερνήτη Κάθι Χότσουλ στα τέλη του 2023, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους. Ωστόσο, η X υποστηρίζει πως η νέα νομοθεσία παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και έρχεται σε σύγκρουση με τον ομοσπονδιακό νόμο του 1996 (γνωστός ως Section 230), ο οποίος επιτρέπει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να διαχειρίζονται περιεχόμενο κατά την κρίση τους.

Στη μήνυση που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η X υποστηρίζει ότι ο νόμος επιχειρεί να επιβάλει «πολιτικά φορτισμένες δηλώσεις» και να επηρεάσει τις αποφάσεις περί διαχείρισης περιεχομένου, πιέζοντας τις εταιρείες να λογοκρίνουν απόψεις που ενδεχομένως ενοχλούν την Πολιτεία.

Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι εξετάζει την καταγγελία και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα social media

Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες social media να καταθέτουν δύο φορές τον χρόνο αναφορές που εξηγούν πώς ορίζουν και πώς αντιμετωπίζουν περιεχόμενο μίσους, ρατσιστικά ή εξτρεμιστικά σχόλια και παραπληροφόρηση. Παράλληλα, θα πρέπει να παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις διαδικασίες εποπτείας περιεχομένου, τον αριθμό των αναρτήσεων που επισημάνθηκαν ή διαγράφηκαν και το πόσοι χρήστες τις είδαν ή τις κοινοποίησαν.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες που συνέταξαν το νομοσχέδιο, Μπραντ Χόιλμαν-Σιγκάλ και Γκρέις Λι, ανέφεραν πως στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των τεχνολογικών κολοσσών.

Η X, πάντως, είναι μία από τις πλατφόρμες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής τα τελευταία χρόνια. Σε επιστολή του 2024 προς εκπρόσωπο της εταιρείας, οι συντάκτες του νομοσχεδίου χαρακτήρισαν τον Έλον Μασκ και την πολιτική της X «απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».

Η επιστολή αυτή είχε σταλεί πριν ο Μασκ αναλάβει, έστω και προσωρινά, ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πώς το Twitter έχει αλλάξει από τότε που εξαγοράστηκε από τον Μασκ

Από τότε που αγόρασε το Twitter το 2022 και το μετονόμασε σε X, ο Μασκ έχει διαλύσει το συμβουλευτικό σώμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης της εταιρείας, ενώ έχει άρει παλαιότερους κανόνες για το μίσος και την παραπληροφόρηση, στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου». Έχει, επίσης, επαναφέρει λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί λόγω διάδοσης θεωριών συνωμοσίας, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την αλληλεπίδραση στην πλατφόρμα προσφέροντας χρηματικά κίνητρα στους δημιουργούς περιεχομένου.

Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι από τότε έχει αυξηθεί η ρητορική μίσους και η παρενόχληση στην πλατφόρμα. Η X είχε επίσης μηνύσει μη κερδοσκοπική οργάνωση που μελετά την παραπληροφόρηση, σε μία αγωγή που απορρίφθηκε τον Μάρτιο.

Ο νόμος της Νέας Υόρκης είναι εμπνευσμένος από αντίστοιχο νόμο στην Καλιφόρνια, ο οποίος είχε επίσης προκαλέσει αγωγή από την X. Πέρυσι, ομοσπονδιακό εφετείο μπλόκαρε προσωρινά βασικά σημεία του καλιφορνέζικου νόμου λόγω ζητημάτων ελευθερίας του λόγου. Η πολιτεία τελικά ήρθε σε συμβιβασμό και δεν τον εφάρμοσε.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM