ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
ΕPA
0

Ποιος είπε η πίτσα δεν είναι μια μορφή τέχνης; Γαστριμαργικής μεν, αλλά έχει όλα τα στοιχεία για να θεωρηθεί κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Ιταλίας.

Για την UNESCO, μάλιστα, ανήκει στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. 

Το αίτημα το είχε κάνει η ιταλική κυβέρνηση, έγινε δεκτό από τα μέλη της UNESCO και πλέον μπήκε στη σχετική λίστα με τα προϊόντα και τα είδη της άυλης κληρονομιάς. Το αίτημα περιλάμβανε και δύο εκατομμύρια υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να το υποστηρίξουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπέγραψαν μόνο Ιταλοί, αλλά όπως σημειώνει ο Guardian, υπήρξαν υπογραφές από την Ιαπωνία έως την Αργεντινή.  

Για την επιτροπή που αποφασίζει ποια υποψηφιότητα αξίζει και ποια όχι, η πίτσα είναι δομικό στοιχείο της ιταλικής ταυτότητας, ιδιαίτερη της Νάπολης, καθώς και ένα σύμβολο για την Ιταλία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που επιδιώκει η Ιταλία είναι κατοχυρώσει την Ναπολιτάνα ως διακριτό είδος πίτσας σε σχέση με όλες τις άλλες. 

Σύμφωνα με τον ιταλικό σύνδεσμο γεωργικών επιχειρηματιών, η βιομηχανία της πίτσας φτάνει τα 10 δισ. ευρώ και απασχολεί τουλάχιστον 100.000 άτομα. 

Η Unesco ανακοίνωσε το αποτέλεσμα σήμερα (7/12 έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νότιας Κορέας Jeju-do. Η Unesco είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας».


Αναγνωρίστηκαν επίσης το Al-Qatt Al-Asiri, αυθόρμητη, παραδοσιακή τέχνη που γίνεται στην περιοχή Asir της Σαουδικής Αραβίας, από γυναίκες, οι οποίες διακοσμούν τους τοίχους, καθώς και το shital pati, παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Μπαγκλαντές.

«Θρίαμβος!», ήταν η αντίδραση του Maurizio Martina, υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας, στο Twitter: «Πρόκειται για ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ιταλίας», έγραψε.


Ο Pecoraro Scano, πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση στο νησί Jeju, πρόσθεσε: «Μακρά να είναι η ζωή της ναπολιτάνικης πίτσας!».

Με πληροφορίες από napoli.repubblica.itΔιεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Διεθνή / Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Η νέα αποκάλυψη περί εξωγήινων έχει τα πάντα: μια φαινομενικά έγκυρη πηγή αποκαλύπτει μυστικά για μια κυβερνητική επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το κοινό στο σκοτάδι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να την υποστηρίζει.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ