Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
ΕPA
0

Ποιος είπε η πίτσα δεν είναι μια μορφή τέχνης; Γαστριμαργικής μεν, αλλά έχει όλα τα στοιχεία για να θεωρηθεί κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Ιταλίας.

Για την UNESCO, μάλιστα, ανήκει στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. 

Το αίτημα το είχε κάνει η ιταλική κυβέρνηση, έγινε δεκτό από τα μέλη της UNESCO και πλέον μπήκε στη σχετική λίστα με τα προϊόντα και τα είδη της άυλης κληρονομιάς. Το αίτημα περιλάμβανε και δύο εκατομμύρια υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να το υποστηρίξουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπέγραψαν μόνο Ιταλοί, αλλά όπως σημειώνει ο Guardian, υπήρξαν υπογραφές από την Ιαπωνία έως την Αργεντινή.  

Για την επιτροπή που αποφασίζει ποια υποψηφιότητα αξίζει και ποια όχι, η πίτσα είναι δομικό στοιχείο της ιταλικής ταυτότητας, ιδιαίτερη της Νάπολης, καθώς και ένα σύμβολο για την Ιταλία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που επιδιώκει η Ιταλία είναι κατοχυρώσει την Ναπολιτάνα ως διακριτό είδος πίτσας σε σχέση με όλες τις άλλες. 

Σύμφωνα με τον ιταλικό σύνδεσμο γεωργικών επιχειρηματιών, η βιομηχανία της πίτσας φτάνει τα 10 δισ. ευρώ και απασχολεί τουλάχιστον 100.000 άτομα. 

Η Unesco ανακοίνωσε το αποτέλεσμα σήμερα (7/12 έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νότιας Κορέας Jeju-do. Η Unesco είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας».


Αναγνωρίστηκαν επίσης το Al-Qatt Al-Asiri, αυθόρμητη, παραδοσιακή τέχνη που γίνεται στην περιοχή Asir της Σαουδικής Αραβίας, από γυναίκες, οι οποίες διακοσμούν τους τοίχους, καθώς και το shital pati, παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Μπαγκλαντές.

«Θρίαμβος!», ήταν η αντίδραση του Maurizio Martina, υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας, στο Twitter: «Πρόκειται για ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ιταλίας», έγραψε.


Ο Pecoraro Scano, πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση στο νησί Jeju, πρόσθεσε: «Μακρά να είναι η ζωή της ναπολιτάνικης πίτσας!».

Με πληροφορίες από napoli.repubblica.itΔιεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Διεθνή / Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Η ακύρωση των πτήσεων προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα στα πολυσύχναστα λιμάνια, με εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισιτήριο να προσπαθούν να επιστρέψουν
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Διεθνή / Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας προκαλέσεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Τι είπε ο Ερντογάν από την Κύπρο για την εισβολή, τον Ραούφ Ντενκτάς, τα όσα λέει ότι είπε στον Μητσοτάκη για τον Δένδια και την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Διεθνή / «Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Ποιος είναι ο 59χρονος Τζορτζ Κουρτς που ξεκίνησε από το Νιου Τζέρσι κι έχασε εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα - Το πάθος του για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και η ταραχή του για το μπλακ άουτ
LIFO NEWSROOM