Η Τουρκία ζητά δύο μοίρες F-35 και βάζει σε αποθήκες τους S-400

Η Τουρκία ζητά δύο μοίρες F-35 και βάζει σε αποθήκες τους S-400 Facebook Twitter
φωτ.: Lockheed
0

Νέο παζάρι έχει ξεκινήσει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ με θέμα την πώληση μαχητικών F-35, αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα η Τουρκία ζητά μια μοίρα F-35 και μια μοίρα F-35B. Ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ζητούν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει στο ντουλάπι το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Η τουρκική εφημερίδα απηχεί τις πάγιες θέσεις - απειλές του τουρκικού κράτους που λένε «αν δεν μας δώσετε, θα βρούμε από αλλού» αναφέροντας: «Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει υπεροχή αεροπορικής ισχύος έναντι της Ελλάδας, στρέφεται σε διαφορετικές επιλογές για την εξάλειψη των ελλείψεων στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας, ενώ σταθμίζει τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35».

Η Τουρκία ζητά δύο μοίρες F-35 και βάζει σε αποθήκες τους S-400 Facebook Twitter

Όπως συμπληρώνει η εφημεριδα: «Λέγεται στα λόμπι της Άγκυρας ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει 1 στόλο F-35 και 1 στόλο F-35B από τη σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, και έχει προτείνει: "Ας τα βάλουμε σε κουτιά, εσείς επιθεωρήστε" για τα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400. Αναφέρεται ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία έναντι 2,5 δισ. δολαρίων και προκάλεσαν κρίση με τις ΗΠΑ, φυλάσσονται ακόμη σε αποθήκες. Σύμφωνα με τα παρασκήνια, η Τουρκια έφερε στο τραπέζι μια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος των S-400, που αποτελεί προϋπόθεση για να επανενταχθούν στο πρόγραμμα των F-35 των ΗΠΑ». 

Ανώτερος αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η Cumhuriyet, δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας». «Οι απαιτήσεις για την αγορά F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές», είπε, υπενθυμίζοντας τους όρους της Ουάσιγκτον για την πώληση των F-35.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Κάλεσμα για διαδήλωση ενάντια στη λειτουργία στη Σουμελά από το Ίδρυμα Έρευνας και Πολιτισμού

Διεθνή / Τουρκία: Κάλεσμα για διαδήλωση ενάντια στη λειτουργία στη Σουμελά από το Ίδρυμα Έρευνας και Πολιτισμού

«Η τελετή που θα γίνει στη Μονή Σουμελά πρέπει οπωσδήποτε να ακυρωθεί και να μην επιτραπεί η παράσταση που ισοδυναμεί με προδοσία στο όνομα της λατρείας», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τουρκία: «Κάτοικοι της Τραπεζούντας αναρωτιούνται αν είναι Έλληνες», λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Διεθνή / Τουρκία: «Κάτοικοι της Τραπεζούντας αναρωτιούνται αν είναι Έλληνες», λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Εθνικιστικός παροξυσμός για την Παναγία Σουμελά και τον Πόντο - Τουρκικές φωνές μιλούν για «20ετή προπαγάνδα της Ελλάδας στην Τραπεζούντα» - Ο Γιαϊτζί αποκαλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «μαύρο παπά»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM