Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη

Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη Facebook Twitter
0

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Η Άγκυρα στηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις της οποίας κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να απωθήσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας. Τον Χάφταρ υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.

Η Ρωσία και τα Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα την πρόταση του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την απόπειρα να σωθεί ο Χάφταρ μετά τις ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου στη Hurriyet. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στη Λιβύη, όμως αυτή θα απαιτεί τη συμφωνία και των δύο μερών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα της Λιβύης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν «σε κάποια θέματα» και ότι ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εξακολουθήσει να μάχεται για να θέσει υπό τον έλεγχό του την παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Τζούφρα, πιο νότια.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε εξάλλου ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ ζήτησαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών και της Άμυνας, αλλά και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και Πληροφοριών να συζητήσουν πιθανά περαιτέρω βήματα για τη Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM