Η Τουρκία απειλεί τον Χάφταρ: Θα στείλουμε ναυτικό, πεζικό και αεροπλάνα εάν «πέσει» η Τρίπολη

Η Τουρκία απειλεί τον Χάφταρ: Θα στείλουμε ναυτικό, πεζικό και αεροπλάνα εάν «πέσει» η Τρίπολη Facebook Twitter
0

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόρριψη του ρωσοτουρκικού καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν πληροφορίες ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η προέλαση του Χάφταρ και απειληθεί η κυβέρνηση Σαράτζ, τότε η Τουρκία δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το ναυτικό, την αεροπορία και τις δυνάμεις ξηράς.

Η οργισμένη αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχων έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Χάφταρ του καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου. Ο Χάφταρ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Επίσης στρατάρχης Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων». «Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)», πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, χθες πάντα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χάφταρ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ