Η Σκάλα του Μιλάνου ανοίγει ξανά απόψε για το κοινό

Η Σκάλα του Μιλάνου ανοίγει απόψε για το κονό Facebook Twitter
Instagram
0

Οι άριες αντηχούν για άλλη μια φορά στη La Scala του Μιλάνου απόψε, καθώς η ιστορική ιταλική όπερα ξανανοίγει για το κοινό μετά από έξι μήνες σιωπής που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Η παράσταση έρχεται μια μέρα πριν από την 75η επέτειο μιας ιστορικής συναυλίας του 1946, ημέρα επετείου για το μεταπολεμικό άνοιγμα της La Scala που είχε βομβαρδιστεί τρία χρόνια νωρίτερα και ξαναχτίστηκε.

«Είναι μια διπλή αναγέννηση: Ο  Αρτούρο Τοσκάνι άνοιξε τη Σκάλα μετά τον πόλεμο και εμείς τώρα προσπαθούμε να την αναβιώσουμε μετά την πανδημία. Υπάρχει η ίδια θέληση να επιβιώσει», δήλωσε ο Στέφανο Κάρντο, μπάσο κλαρινίστας στην ορχήστρα της La Scala από το 2007, στο AFP καθώς έφτανε για την πρόβα.

Περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ιταλία, η οποία άνοιξε ξανά τους κινηματογράφους και τα θέατρα της στις 26 Απριλίου.

Η όπερα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, Συνολικά 144 περιπτώσεις Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 64 στη χορωδία, καταγράφηκαν, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Γνωστή για την εξαιρετική ακουστική της, οι τεχνικοί ετοιμάζουν την περίτεχνη όπερα για να ανοίξει ξανά σχολιάζει το France24.

Για να υπάρχει τήρηση της κοινωνικής απόστασης, οι μουσικοί θα βρεθούν στο καθιστικό στο ισόγειο, με το κοινό να περιορίζεται στα θεωρεία. 

Μόνο 500 θεατές θα γίνονται δεκτοί ανά παράσταση. Η Σκάλα έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων συνολικά.

Αλλά χωρίς διαλείμματα και ανοιχτό μπαρ, ένας ήχος που θα λείπει είναι το συνηθισμένο τσούγκρισμα των ποτηριών της σαμπάνιας.

Αντ 'αυτού, οι επισκέπτες θα έχουν ελέγχους για την θερμοκρασία τους και μάσκες.

Ο Κάρντο παραδέχεται ότι αισθάνεται «λίγο αγχωμένος» πριν από τη συναυλία το απόγευμα της Δευτέρας, το οποίο ξεκινά με το «Patria Oppressa» από τον Μακμπέθ του Τζουζέπε Βέρντι.

Την παράσταση θα ηγηθεί ο μουσικός σκηνοθέτης Riccardo Chailly.

«Όλοι έχουμε ακούσει ηχογραφημένες συναυλίες από τις πολυθρόνες μας, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το συναίσθημα της ζωντανής μουσικής, την ποιότητα και την ομορφιά του φυσικού ήχου», δήλωσε ο Dominique Meyer, διευθυντής της La Scala από το 2020.

«Είμαι σίγουρος ότι με την επιστροφή των θεατών, θα υπάρξουν δάκρυα χαράς», δήλωσε ο Γάλλος, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε της Όπερας της Βιέννης για μια δεκαετία.

Το ντεμπούτο της στη La Scala τη Δευτέρα θα κάνει η Νορβηγή σοπράνο Lise Davidsen, που ερμηνεύει άριες από Βάγκνερ, Στράους και Τσαϊκοφσκι.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη διάσημη, "Va, pensiero", από το "Nabucco" του Βέρντι, την ωδή στην ελευθερία που τραγουδήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Τοσκάνι το 1946.

«Η La Scala ήταν πάντα ένα σύμβολο για τους Μιλανέζους και για την Ιταλία, είναι η δεύτερη ιταλική "μάρκα" όσον αφορά τη φήμη, μετά τη Ferrari»  δήλωσε ο Meyer.

«Παραδόξως, είναι η La Scala που δίνει το σήμα για την αναβίωση μιας ολόκληρης χώρας, ενώ στην αρχή της κρίσης στην υγεία, ειπώθηκε ότι ο πολιτισμός δεν ήταν ουσιαστική δραστηριότητα», πρόσθεσε, σημειώνοντας το εκτεταμένο κλείσιμο των θεάτρων.

«Ήταν λυπηρό να μείνει κλειστή για τόσο καιρό. Το πάθος έλειπε, η προετοιμασία μιας συναυλίας είναι μέρος της ζωής ενός μουσικού, της ταυτότητάς του», δήλωσε ο Damiano Cottalasso, 54χρονος βιολιστής στην ορχήστρα.

«Όταν παίζουμε για τον εαυτό μας, είμαστε σαν φυτά που μαραίνονται» τόνισε.

Με πληροφορίες του AFP/France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM