Η Ρουμανία αποφάσισε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του 2024

Η Ρουμανία αποφάσισε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Ρουμανία ενέκρινε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του χρόνου, προκαλώντας αντιδράσεις στις οργανώσεις προάσπισης των ζώων. 

Της απόφασης του κοινοβουλίου της Ρουμανίας να εγκρίνει έναν νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων το 2024, προηγήθηκε ο θάνατος μιας 19χρονης πεζοπόρου που οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι βουλευτές επέστρεψαν εκτάκτως από την καλοκαιρινή άδειά τους για να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, μετά τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα μιας 19χρονης που συγκλόνισε τη χώρα.  

Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα πολύ δημοφιλές μονοπάτι των Νοτίων Καρπαθίων, νότια της πόλης Μπράσοφ (κεντρικά), όταν οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να τη σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που τους έκανε. 

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε «σοκαρισμένος», κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες». Και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε μια έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σήμερα, με τους βουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος. 

Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και δίνει το πράσινο φως για τη θανάτωση από πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές 481 αρκούδων φέτος, έναντι 220 το 2023. Μεταξύ των επιχειρημάτων τους, οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν «έναν υπερπληθυσμό» αυτού του προστατευμένου είδους και μία «ανησυχητική κατάσταση» που οδήγησε σε μια αύξηση των επιθέσεων, με την επίγνωση ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν συνιστά «μια θαυματουργή λύση». 

Η Ρουμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων, με περίπου 8000 ζώα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τον Μάρτιο, το Βουκουρέστι ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «επαναξιολογήσουν την κατάσταση της διατήρησής τους και να «εξετάσουν το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του καθεστώτος προστασίας τους». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες στη Ρουμανία και 274 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Το 2023, 7500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν. 

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε «έναν νόμο που δεν επιλύει απολύτως τίποτα». «Πρόκειται για έναν μαθηματικό υπολογισμό που υποθέτει ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν, σε ερώτημα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Όμως, πρέπει κυρίως να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και η στοχευμένη εξόντωση αρκούδων αποτελεί πρόβλημα», εκτίμησε ο ίδιος. 

Θέμα αποτελεί κυρίως η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και η συμπεριφορά των Ρουμάνων, αλλά και ξένων τουριστών, καθώς πολλοί ταΐζουν παράνομα τα ζώα, γεγονός που τα προσελκύει εκτός του φυσικού περιβάλλοντός τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM