No.1

Η Ρουμανία αποφάσισε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του 2024

Η Ρουμανία αποφάσισε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Ρουμανία ενέκρινε τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων μέχρι τέλος του χρόνου, προκαλώντας αντιδράσεις στις οργανώσεις προάσπισης των ζώων. 

Της απόφασης του κοινοβουλίου της Ρουμανίας να εγκρίνει έναν νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων το 2024, προηγήθηκε ο θάνατος μιας 19χρονης πεζοπόρου που οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι βουλευτές επέστρεψαν εκτάκτως από την καλοκαιρινή άδειά τους για να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, μετά τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα μιας 19χρονης που συγκλόνισε τη χώρα.  

Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα πολύ δημοφιλές μονοπάτι των Νοτίων Καρπαθίων, νότια της πόλης Μπράσοφ (κεντρικά), όταν οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να τη σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που τους έκανε. 

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε «σοκαρισμένος», κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες». Και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε μια έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σήμερα, με τους βουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος. 

Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και δίνει το πράσινο φως για τη θανάτωση από πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές 481 αρκούδων φέτος, έναντι 220 το 2023. Μεταξύ των επιχειρημάτων τους, οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν «έναν υπερπληθυσμό» αυτού του προστατευμένου είδους και μία «ανησυχητική κατάσταση» που οδήγησε σε μια αύξηση των επιθέσεων, με την επίγνωση ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν συνιστά «μια θαυματουργή λύση». 

Η Ρουμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων, με περίπου 8000 ζώα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τον Μάρτιο, το Βουκουρέστι ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «επαναξιολογήσουν την κατάσταση της διατήρησής τους και να «εξετάσουν το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του καθεστώτος προστασίας τους». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες στη Ρουμανία και 274 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Το 2023, 7500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν. 

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε «έναν νόμο που δεν επιλύει απολύτως τίποτα». «Πρόκειται για έναν μαθηματικό υπολογισμό που υποθέτει ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν, σε ερώτημα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Όμως, πρέπει κυρίως να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και η στοχευμένη εξόντωση αρκούδων αποτελεί πρόβλημα», εκτίμησε ο ίδιος. 

Θέμα αποτελεί κυρίως η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και η συμπεριφορά των Ρουμάνων, αλλά και ξένων τουριστών, καθώς πολλοί ταΐζουν παράνομα τα ζώα, γεγονός που τα προσελκύει εκτός του φυσικού περιβάλλοντός τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM